16-03-2022

Za petak zakazana 13. sjednica SO Budva po hitnom postupku

Na inicijativu 11 odbornika zakazana je 13. sjednica SO Budva koja će se po hitnom postupku održati u petak, 18. marta, sa početkom u 12 sati, u Velikoj sali Opštine Budva.


Foto: Arhiva

Potpisnici inicijative za održavanje sjednice su odbornici SO Budva: Marijana Božović, Nikola Kralj, Dr Mirjana Gregović, Jelena Nikić, Kristina Rafailović, Mladen Kažanegra, Filip Vujović, Marija Vučićević, Ivan Radulović, Miloš Nikić i Vlado Papan.

Za sjednicu je predložen sljedeći dnevni red:

1. Predlog Odluke o imenovanju predsjednika Skupštine opštine Budva

2. Predlog rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Odbora za izbor i imenovanje

3. Predlog Odluke o budžetu Opštine Budva za 2022. godinu

4. Predlog Programa uređenja prostora Opštine Budva za 2022. godinu

5. Predlog Programa investicionih aktivnosti Opštine Budva za 2022. godinu



Sjednicom će, kako je saopšteno iz Službe Skupštine, predsjedavati odbornica Marijana Božović.

U dopisu dostavljenom medijima navedeno je obrazloženje sazivanja sjednice po hitnom postupku.

"Članom 40. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni list CG", br. 2/2018 , 34/2019 i 38/2020), propisano je da Skupštinu saziva predsjednik skupštine po potrebi, a dužan je da je sazove najmanje jednom u tri mjeseca. Predsjednik skupštine saziva skupštinu, po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative", navodi se u obrazloženju.







"Sjednica SO Budva zakazana za 31.12.2021. godine nije održana , što je za posljedicu imalo neusvajanje predmetnih akata kao i uvođenje režima privremenog finansiranja Opštine Budva. Kako je Vlada Crne Gore na 61. sjednici koja je održana dana 03.03.2022. godine donijela Odluku o upozorenju Opštini Budva kojom je određen rok od 10 dana za održavanje sjednice skupštine kako ne bi nastupili zakonski rokovi za donošenje odluke o skraćenju mandata Skupštini opštine Budva, sjednica je zakazana po hitnom postupku, iz razloga jer postoji objektivna mogućnost za nastupanje nesagledivih štetnih posledica u funkcionisanju lokalne uprave", stoji u obrazloženju.