19-06-2019

Za podsticaj turizma 800.000 eura

Javni poziv za Program podsticajnih mjera za oblast turizma u vrijednosti od 800.000 eura raspisali su Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija. Mjere bi trebalo da doprinesu unapređenju turističke ponude, povećanju prihoda u turizmu, produžetku sezone i povećanju zaposlenosti stanovništva.

Za podsticaj turizma 800.000 eura | Radio Televizija Budva

Korisnici, među kojima su građani, seljani, privredna i sportska društva, pravna lica, nevladine organizacije, udruženja, lokalne turističke organizacije, moći će da apliciraju za nepovratna sredstva u šest oblasti u narednih 21 dan koliko traje poziv.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, naglasio je da prioritet imaju projekti koji se realizuju u pred i post sezoni, kako bi ostvarili cilj da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić, pozvala je sve zainteresovane da se prijave na program mjera cijeneći da itekako utiču na kvalitet turističke ponude, ali i na život domaćeg stanovništva koje realizuje projekte.

Generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i turističku destinaciju Ćazim Hodžić posebno je ukazao na značaj mjera kojima se sufinansira ponuda seoskih domaćinstava, kojih je danas 90 registrovanih u Crnoj Gori.

Podizanje kvaliteta usluga u seoskim domaćinstvima jedna je od dvije stavke prve podsticajne mjere koja se odnosi na razvoj inovativnih turističkih proizvoda koji obogaćuju ponudu.

Kako je pojasnio rukovodilac Direkcije za praćenje i razvoj manifestacija Nikola Ražnatović prva mjera iznosi 190.000 eura. Druga mjera predstavlja sufinansiranje organizovanja udruženja izdavalaca privatnog smještaja, dok je treća predviđena za organizovanje manifestacija i iznosi 275.000 eura.

Četvrta mjera odnosi se na razvoj MICE (biznis) turizma, što će se sufinansirati do iznosa od 50.000 eura. Peta mjera je namijenjena promociji destinacije putem međunarodnih događaja u inostranstvu.

Novitet je mjera broj šest koja se odnosi na podršku subjektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju i proizvode u Crnoj Gori i inostranstvu, za šta je namijenjeno 15.000 eura.