28-09-2020

Za pola godine 12 optužnica

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 12 optužnica za prvih pola godine, od čega je 10 optužnica podignuto za krivična djela organizovanog kriminala, a dvije za pranje novca.

Za pola godine 12 optužnica | Radio Televizija Budva

Kako se navodi u polugodišnjem izvještaju Specijalnog tužilaštva, optužnicama je obuhvaćeno 170 lica, i to 62 se terete za krivična djela organizovanog kriminala, a 108 za pranje novca.

“Uz neriješena optuženja iz ranijeg perioda protiv 252 izvršioca krivičnih djela (139 za organizovani kriminal, 82 za visoku korupciju, 19 za pranje novca i 12 za ostala krivična djela), u izvještajnom periodu je kod suda bilo u radu optuženja protiv ukupno 422 lica. U odnosu na isti period prošle godine, kada je u radu bilo optuženja protiv 262 lica, zabilježen je rast optuženja od 61,07 odsto”, navodi se u izvještaju SDT-a za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine.

Nakon završenih ročišta za kontrolu optužnica, sud je donio rješenje kojim se optužnice protiv 54 učinioca krivičnih djela potvrđuju, dok je optužnice u odnosu na 41 lice vratio na dopunu istrage ili otklanjanje nedostataka, koje su specijalni tužioci nakon sprovedenog postupka dostavili sudu na dalji postupak.

Za prvih pola godine po optužnicama SDT-a osuđene su 32 osobe.

“Postupajući po optuženjima specijalnih tužilaca, sud je donio odluke protiv 40 lica. Protiv 32 lica presude su osuđujuće (protiv 23 lica na kaznu zatvora, protiv sedam lica na uslovnu osudu i izrečene su dvije vaspitne mjere društveno koristan i humanitarni rad), šest ustupljenih optuženje, u odnosu na jedno lice donijeta je oslobađajuća presuda, dok je za jedno lice obustavljen postupak”, stoji u izvještaju.