10-04-2020

Za pola mjeseca bez posla ostalo 111 građana

Od uvođenja mjera za suzbijanje virusa korona (14. marta) do 1. aprila, broj nezaposlenih u Crnoj Gori je porastao za 111, odnosno za 0,31 odsto, saopšteno je listu "Dan" iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).


Ilustracija

U Zavodu očekuju da će usled epidemije virusa korona u narednom periodu doći do povećanja nezaposlenosti, a iz sindikata pozivaju Vladu da direktno subvencionira poslodavce koji ne rade zbog uslova izazvanih virusom korona, te da time spriječi otpuštanja radnika.

Od uvođenja mjera za suzbijanje virusa korona (14. marta) do 1. aprila, broj nezaposlenih u Crnoj Gori je porastao za 111, odnosno za 0,31 odsto, saopšteno je za Dan iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG). U Zavodu očekuju da će usled epidemije virusa korona u narednom periodu doći do povećanja nezaposlenosti, a iz sindikata pozivaju Vladu da direktno subvencionira poslodavce koji ne rade zbog uslova izazvanih virusom korona, te da time spriječi otpuštanja radnika.

Pomoćnik direktora u Sektoru za evidencije i istraživanja u oblasti zapošljavanja ZZZ Goran Bubanja kazao je za Dan da se na evidenciji Zavoda 1. aprila nalazilo 35.540 nezaposlenih lica, od čega je 20.571 žena ili 57,88 odsto.

On je dodao da će pandemija virusa korona imati negativan uticaj na gotovo sve svjetske ekonomije, te da su u tom smislu realna očekivanja da će u narednom periodu i na tržištu rada Crne Gore doći do povećanja nezaposlenosti, čiji će obim zavisiti od dužine trajanja pandemije.

"Zavod za zapošljavanje radi na pripremi pravovremenog vida podrške poslodavcima kako bi spriječio otpuštanja radnika, odnosno pokušao sačuvati radna mjesta i postojeće ljudske resurse kod poslodavaca. Na ovaj korak smo se odlučili imajući u vidu da je poslodavcima zabranjeno pružanje određenih usluga, odnosno obavljanje određenih djelatnosti, shodno Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanja i sprečavanje prenošenja virusa korona", naglasio je Bubanja.

Član Izvršnog odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG) Sandra Obradović smatra da su jasne mjere Vlade da ne može doći do otpuštanja zaposlenih u periodu dok traju vanredne mjere, vjerujući da se porast broja nezaposlenih u drugoj polovini marta odnosi na lica kojima je istekao ugovor na određeno u tom periodu.

"Jasni su apeli sindikata i svih drugih subjekata, a i mjere Vlade, da ne smije doći do otpuštanja u ovom periodu. Za mene je još zabrinjavajući podatak što Vlada ne subencionira poslodavce, a time i zaposlene, u preduzećima koja su silom prilika sada zatvorena. Tu je ogroman broj zaposlenih. Pitanje je kako oni žive i kakva je situacija sa njima. Ključni apel je da Vlada mora direktno subvencionirati zaposlene a samim tim i preduzeća kako bi opstali u ovom periodu", ocjenjuje Obradovićeva.

Sa tim je saglasna i predsjednica Sindikata trgovine Vesna Milonjić, koja poručuje da država mora da pomogne poslodavcima kako bi i zaposleni imali od čega da prime platu.

"Treba vidjeti da li su to subvencije, smanjenje poreza, PDV-a, sve ono što bi olakšalo poslodavcima, da bi i oni mogli da se održe. Ja ne vidim drugačiji izlaz iz ove situacije. Na potezu je država sa svojim aparatom, sistem koji mora da napravi održivost samog sebe", naglasila je Milonjićeva.

Ona poručuje da je pravi trenutak da se govori o društveno-odgovornom kapitalu, odnosno da su vlasnici trgovačkih centara, kojima je sistem stvorio uslove da naprave bogatstvo i dođu do određenog kapitala, sada, u vanrednim okolnostima, dužni da na određeni način vrate dio tog kapitala.

Izvor: investitor.me