18-11-2016

Za sada ništa od četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje

U zdravstvenim ustanovama gdje se liječi sterilitet, uspješnost vantjelesne oplodnje je oko 30 odsto. Dok stručnjaci smatraju da je vrijeme da se finansira četvrti pokušaj, iz Ministarstva zdravlja kažu da do toga, bar za sada, neće doći, navode DN.

Za sada ništa od četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje | Radio Televizija Budva

U Crnoj Gori, uprkos potrebi, za sada neće biti moguć i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje o trošku države. To su, Dnevnim novinama, saopštili iz Ministarstva zdravlja.

Iako se posljednjih godina sve više parova odlučuje na vantjelesnu oplodnju, čija je uspješnost na nivou od 30 odsto, država će za sada nastaviti da finansira tri pokušaja. Stručnjaci sa klinika koje liječe sterilitet smatraju, međutim, da već sada postoji potreba za četvrtim besplatnim pokušajem vantjelesne oplodnje.

Da bi četvrti pokušaj bio besplatan, morali bi se mijenjati zakoni. No, kako sada stvari stoje, to se skorije neće desiti.

Naime, iz resora Budimira Šegrta saopšteno nam je da su zakonski propisi oblasti zdravstva u potpunosti su prilagođeni normativi Evropske unije, te da su u njima implementirana evropska iskustva, kako stručna tako i administrativna.

„U ovom trenutku nema potrebe za bilo kakvim izmjenama zakonskih propisa u zdravstvu", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje pojašnjavaju da je eventualno uvođenje četvrtog besplatnog pokušaja jedino moguće kroz nova zakonska rješenja ili izmjene postojećih. "Napominjemo da je i u okruženju predviđeno na teret sredstava Fondova samo tri pokušaja vantjelesne oplodnje", kažu u FZO.

Sa druge strane, zbog činjenice da iz godine u godinu raste broj parova koji nijesu u mogućnosti da prirodnim putem postanu roditelji, stručnjaci smatraju da bi trebalo razmišljati u pravcu da država finansira još jedan besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje. Brojke govore da se u Crnoj Gori godišnje se obavi oko 500 procedura vantjelesne oplodnje.

"Realne potrebe su 1.000 do 1.500 na milion stanovnika godišnje. U Crnoj Gori je to oko 500 do 600 postupaka godišnje. U ukupnom broju rođene djece u razvijenim evropskim zemljama od dva do četiri odsto su djeca začeta vantjelesnom oplodnjom, u Crnoj Gori je to tri odsto", kazao je načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju Bolnice Danilo I na Cetinju dr Željko Lazović.

Vjeruje i da bi bilo jako dobro ako bi se omogućio četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.