26-04-2015

Za stan u Budvi tri u Nikšiću

Iako se za kvadrat stana u Budvi, koji košta 1,6 hiljada eura, mogu kupiti tri stana u Nikšiću, gdje cijena kvadrata iznosi 561 euro, agenti za nekretnine tvrde da se stanovi u posljednjih pet godina kupuju najviše u glavnom gradu i na primorju.

Za stan u Budvi tri u Nikšiću | Radio Televizija Budva

Samostalni agent za nekretnine Nijaz Adžić kazao je da cijena kvadrata stana na sjeveru rijetko prelazi 500 eura, a interesovanje konstantno opada.

"Građani sa sjevera uglavnom kontaktiraju s nama radi pokušaja kompenzacije stana uz doplatu za nekretninu u Podgorici ili na primorju. Skoro je bio slučaj da je čovjek nudio tri nekretnine u Pljevljima površine skoro 200 kvadrata za stan u Podgorici od 70 kvadrata, a kao razlog je naveo veliku zagađenost vode i vazduha u njegovom gradu, iz kojeg hoće pošto-poto da ode. Ipak, na njegovu ponudu se još niko nije javio", kaže Adžić za dnevni list "Dan".

Navodi da u Šavniku i Rožajama ima slučajeva da se kvadrat stana na odličnoj lokaciji prodaje i po 400 eura, ali kupaca nema. On je dodao da su cijene kvadrata u Budvi ponekad i nerealno visoke, ali se za takve stanove interesuju samo stranci.

"Na pojedinim mjestima u Budvi, obično blizu plaže, cijena kvadrata stana kreće se od dvije do tri hiljade eura, a takve nekretnine uglavnom kupuju stranci, najviše Rusi. Ako se uzme u obzir da je minimalna zarada u Crnoj Gori manja od 500 eura, jasno je da je to za naš standard previše", rekao je Adžić.

Prosječna cijena kvadrata u Podgorici je 1.080 eura. U Budvi i Tivtu cijene kvadrata su dostizale i do tri hiljade eura. Iz jedne agencije za nekretnine saopštili su da se u Podgorici najviše prodaju jednosobni stanovi.

"Uglavnom se kupuju stanovi u novogradnji, i to jednosobni, do 45 kvadrata. Većinom je to kupovina na stambeni kredit. Stanovi u starijim zgradama gotovo da se više i ne traže, mada razlika u cijeni nije velika. U novogradnji na Starom aerodromu, u Zagoriču i na Zabjelu stanovi se mogu naći od 800 do 900 eura po kvadratu, dok u centru grada dostižu cijenu do 1,6 hiljada eura. Sve više se traže stanovi u „Siti kvartu”, preko puta „Delta sitija”, gdje je prosječna cijena kvadrata hiljadu eura. Sve više ljudi mijenja kuće za stanove jer su im skupi troškovi održavanja dvorišta i slično, ali takav posao generalno slabo ide", kazali su Danu iz agencije za nekretnine.

S obzirom na to da je prosječna zarada u Crnoj Gori 482 eura, za kupovinu kvadrata u Budvi građani moraju izdvojiti više od tri mjesečne zarade, tako da za stan od 40 kvadrata na primorju prosječan Crnogorac mora raditi deset godina. U Crnoj Gori je u prošloj godini prodat 761 stan u novogradnji, od čega najviše u Podgorici 626.

Najjeftiniji stanovi u regionu mogu se kupiti u Albaniji, gdje se cijena kvadrata stambenog prostora kreće od 370 do 693 eura, na Kosovu, sa cijenom kvadrata od 600 do 1000 eura, i u BiH, gdje cijena metra kvadratnog varira od 613 do 2000 hiljade eura.

Prema istraživanju agencije Anadolija, ubjedljivo najskuplji stanovi u regionu prodaju se u Hrvatskoj, gdje se po metru kvadratnom plaća od 1,4 hiljade eura do 6000 ili 7000 hiljada za stambeni prostor u centru grada.

"Cijena kvadrata u Srbiji kreće se od 800 pa do 1,8 hiljada eura, dok u novogradnji kvadrat može da košta i do 2,1 hiljadu eura. Cijene kvadrata stana u Skoplju varira od 750 do 1,25 hiljada eura“, navodi se u podacima koje je objavila Anadolija.

Iz agencije za prodaju stanova tvrde da cijena kvadrata u nekim mjestima na sjeveru Crne Gore ne prelazi 380 eura, koliko košta kvadrat stana u Šavniku.