27-07-2023

Zabilježena najveća temperatura morske vode ikad izmjerena – 38,4°

Temperatura okeana kod najjužnije tačke na Floridi prešla je 37 stepeni Celzijusovih - što znači da je bila topla kao u kadi - dva dana za redom, a meteorolozi danas kažu da bi to mogla biti najviša temperatura morske vode koja je ikada zabilježena, mada neki ovo mjerenje dovode u pitanje. Naučnici već vide razorne efekte produženog perioda vruće vode oko Floride, koji se sastoje u izbjeljivanju korala, pa čak i njihovom odumiranju, i to na području oko Florida Kiza sa najotpornijim koralima.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Klimatske promjene su ovog mjeseca dovele do rekordnih temperatura širom svijeta, a naposletku vruća voda potpiruje uragane.

Naučnici su vrlo oprezno kazali da u pogledu očitavanja temerature vode kod Florida Kiza neke stvari nijesu sigurne. Međutim, prema riječima američkog meteorologa Džordža Rizuta, očitavanje kod Manati beja je u ponedjeljak uveče iznosilo 38,4 stepena Celzijusovih, a prethodne večeri ono je iznosilo 37,9 stepeni.

"To je potencijalni rekord", rekao je Rizuto.

"Njegov kolega Džef Masters je rekao: "Ovo je kao u kadi sa toplom vodom. Ja volim kad je temperatura u kadi oko 37-38 stepeni, a to je zabilježeno juče".

Ukoliko bude potvrđeno, očitavanje od ponedjeljka uveče biće za 0,8 stepeni veće u odnosu na rekord postavljen prije tri godine u vodama Kuvajta – tada je izmjereno 37,6 stepeni.

Posljedice po korale su ozbiljne. Istraživač podvodnog svijeta Endrju Ibara, koji je kajakom otišao do mjesta na kojem je zabilježen rekord, "otkrio je da je kompletan koralni greben doživio izbjeljivanja. Svaka pojedinačna kolonija korala doživjela je neki oblik bljeđenja, djelimičnog ili potpunog izbjeljivanja".

Neki korali su čak odumrli, dodao je.

Do osamdesetih godina prošlog vijeka, izbjeljivanje korala gotovo da nije postojalo, a sada se, kažu naučnici, došlo do tačke kada to već postaje rutina. Ono, doduše, ne ubija korale, ali ih slabi i može dovesti do njihove smrti, a događa se kad temperatura vode pređe 30 stepeni.

Džef Masters i meteorolog Brajan Mek Noldi ukazuju da bez obzira na to što se visoke temperature uklapaju u ono što se dešava oko Floride, očitavanje od ponedjeljka može biti odbačeno, tj. može da ne bude prihvaćeno kao rekordno zbog toga što je na tom području voda plitka i mogla je biti pod uticajem toplog kopna na području obližnjeg Nacionalnog parka Everglejds.

Svejedno, kaže Mek Noldi, ovo je "zapanjujuće" i valja uzeti u obzir da su temperature iznad 37 stepeni izmjerene u dva uzastupna dana, a voda je veoma topla već više od dvije sedmice.

Izvor: N1