10-09-2014

Zakonom o zabrani diskriminacije: Kazne do 20 hiljada eura

Novim Zakonom o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom posebno je naglašena prekršajna zaštita, a predviđene novčane kazne za pojedince i privredna društva kreću se od 1,5 hiljada do 20 hiljada eura.

Zakonom o zabrani diskriminacije: Kazne do 20 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je da su predviđene kazne garancija da će se zakoni poštovati.

Govoreći o dosadašnjem stanju u toj oblasti, navela je podatak da je u izvještaju zaštitnika ljudskih prava za 2012. godinu bilo samo pet, a prošle šest predmeta po osnovu diskriminacije osoba sa invaliditetom.

„To sigurno nije realno stanje i posljedica je nedostupnosti informacijama o obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i kršenju ostalih osnovnih ljudskih prava“, ocijenila je Radošević Marović na prvoj javnoj raspravi o predloženom novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, organizovanoj u Nikšiću.

Prema njenim riječima, novi Zakon je ozbiljniji, sveobuhvatniji, djelotvorniji i efikasniji od postojećeg, i u potpunosti usklađen sa najvišim međunarodnim standardima, a cilj njegovog donošenja je da se preventivnim djelovanjem suzbije diskriminacija po osnovu invaliditeta.

„Naš zadatak je da u novom Zakonu potpuno pokrijemo kompletnu oblast i propišemo sankcije za sve ključne sfere društvenog života, kao što su obrazovanje, komunikacija, zdravstvena zaštita, saobraćaj, zapošljavanje, zaštita na radu, penzijsko – invalidsko osiguranje, pristupačnost objektima i uslugama“, rekla je Radošević Marović.

Ona je ukazala da se na izradi Zakona vodilo računa i o mišljenju međunarodnih organizacija i podsjetila na ocjenu Evropske komisije da ranije rješenje nije bilo usklađeno sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

Radošević Marović je naglasila da je u novom Zakonu preciznije definisan i proširen pojam govora mržnje i omalovažavanja, a ukazano je i da osobe sa invaliditetom nijesu mogle putem zdravstvenog i socijalnog osiguranja obezbijediti kvalitetna pomagala.

Prije usaglašavanja konačnog teksta zakona biće održane tribine u još nekoliko gradova Crne Gore, nakon čega će biti poslat na analizu Evropskoj komisiji.