11-10-2021

Zakupac Svetog Stefana ne može bez finansijske pomoći

Spoljni revizor Crowe Mne ukazao je na neizvijesnost i na sumnju da je kompanija Adriatic properties, zakupac Svetog Stefana, sposobna da nastavi da stalno posluje i uredno izmiruje obaveze.

Zakupac Svetog Stefana ne može bez finansijske pomoći | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Revizor je, u dijelu izvještaja pod nazivom Skretanje pažnje, konstatovao da su kratkoročna rezervisanja i obaveze kompanije veće od obrtne imovine za oko 1,9 miliona EUR, piše Dan.

"Ukupni kapital društva na 31. decembar prošle godine je negativan i iznosi 41,47 miliona EUR, dok je na posljednji dan 2019. godine bio 42,99 miliona. Ta pitanja, kao i neizvijesnosti vezane za koronavirus objelodanjeni u napomeni 34, ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvijesnosti, koje mogu da izazovu sumnju u sposobnost društva da nastavi sa poslovanjem u skladu sa načelom stalnosti poslovanja", navodi se u revizorskom izvještaju.

Sposobnost društva da nastavi sa poslovanjem u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi, između ostalog, i od kontinuirane podrške vlasnika.

Vlasnik je 15. marta izdao pismo podrške u kome se obavezao da finansijski podrži kompaniju 12 mjeseci nakon datuma izvještaja nezavisnog revizora, kao i da za to raspolaže neophodnim sredstvima.

Кompanija Adriatic properties je tokom prošle godine prihodovala 3,19 miliona EUR, odnosno četiri puta manje nego 2019. godine. To se može vidjeti u finansijskim izvještajima firme, koji su dostavljeni Upravi prihoda i carina.

"Dok su u prethodnim godinama hoteli u okviru društva ostvarivali konstantu i stabilnu popunjenost, tokom prošle godine primijećen je značajan pad popunjenosti kapaciteta usljed pandemije, tako da je prosječna popunjenost portfolija na nivou godine iznosila 13,6 odsto", navodi se u izvještaju menadžmenta kompanije za prošlu godinu.

Adriatic properities, koji je u vlasništvu biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pue, tokom
prošle godine je ostvario neto gubitak od 8,82 miliona EUR, dok je gubitak prethodne godine iznosio 4,34 miliona EUR, odnosno duplo manje.

"Usljed situacije sa koronavirusom i pandemijom koja je pogodila cijeli svijet, kompanija tokom prošle godine nije održala luksuzne događaje, dok su zakazani događaji za prošlu godinu pomjereni za budući period. Međutim, porebno je napomenuti da je u toku prethodnih godina u prosjeku održano preko 30 događaja godišnje, prije svega proslava vjenčanja. Interesovanje za naše hotele kao popularnu wedding destinaciju u svjetskim krugovima wedding planner raslo je značajno iz godine u godinu, čemu svjedoči i podatak da kompanij već u ovoj godini ima nove zahtjeve za održavanje vjenčanja", evidentirano je u izvještaju menadžmenta.

Кompanija prihode ostvaruje najvećim dijelom iz oblasti hotelijerstva, a manjim dijelom pružajući usluge zakupa poslovnih prostora i izdavanjem jedne, istočne plaže Svetog Stefana.

Osnivač kompanije Adriatic properties je ofšor firma Aidway Investments Limited sa Britanskih djevičanskih ostrva.

Ugovor o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer zaključen je 15. januara 2007. godine na 30 godina, između HTP Budvanska rivijera, Aidway Investments Limiteda, Ministarstva turizma, Amanresorts Managementa i Adriatic propertiesa.