09-04-2020

Zarubica: Zbog epidemije koronavirusa ne radi oko 30 hiljada ljudi

U Crnoj Gori, prema procjenama Saveza sindikata (SSCG), trenutno ne radi 25 hiljada do 30 hiljada ljudi zbog epidemije koronavirusa.


Foto: Mina

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da se posljedice koronavirusa reflektuju i reflektovaće se na sve segmente života.

“Država nastoji da ublaži negativan uticaj na ekonomiju i pomogne poslodavcima i zaposlenima”, rekao je Zarubica Anteni M.

On smatra da je realno, međutim, očekivati da će se trenutna situacija odraziti i na tržište rada, odnosno povećanje nezaposlenosti.

Zarubica je naveo da su najviše pogođeni zaposleni u turizmu, ugostiteljstvu, te jedan broj onih koji rade u trgovini.

"Napravili smo grubu procjenu. Trenutno ne radi oko 30 hiljada zaposlenih. To su većinom zaposleni u turizmu, ugostiteljstvu, dijelom u trgovini. Ne rade taksisti, frizeri ni male porodične firme", kazao je Zarubica.

On je saopštio da će država pomoći poslodavcima koji zbog epidemije koronavirusa trenutno ne mogu da rade. O konkretnim mjerama i primjeni raspravljaće se na sastanku Radne grupe za ekonomske mjere u Ministarstvu ekonomije, a po nalogu premijera.

"U opticaju je isplata zarada, dijela zarada, oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa, pomoć kada su posrijedi krediti. Vjerujem da smo uspjeli da usaglasimo stavove sa poslodavcima. Vidjećemo koji je to model. Da li će biti određeno da država isplati minimalnu zaradu, a razliku poslodavci ili obratno”, rekao je Zarubica.

On smatra da treba voditi računa da ne bude zloupotrebe, da se ne dođe u situaciju da država uplati minimalnu zaradu, a da poslodavac zaposlenom da samo to.

On je podsjetio da su među onima koji trenutno ne rade, a imaju pravno na plaćeno odsustvo, oni koji imaju djecu mlađu od 11 godina.

"Tu je stav da država zaradu plati u punom iznosu", dodao je Zarubica.

On je kazao da su mnogi u problemu zbog sive ekonomije i naveo da su brojni slučajevi da poslodavac ima više zaposlenih nego što je prijavio.

“U takvim situacijama odgovornost je na poslodavcu, jer država ne može učestvovati u pomoći za onoga ko nije prijavljen da je u radnom odnosu”, dodao je Zarubica.




Izvor: Mina