17-03-2022

Zašto je jabuka tako posebna

Ako jabuke do sada niste jeli u dovoljnoj mjeri, nudimo vam razloge da promijenite tu naviku.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Nadamo se da ste ljubitelj ovog voća, jer može pomoći vašem organizmu za više stvari.

Utiču na krvni pritisak

Kako biste ga regulisali, s vremena na vrijeme počastite se jabukom. Pokazalo se da hrana koja je bogat izvor flavanola, u koje se ubraja i jabuka, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

Osiguravaju zdravu probavu

Istraživanja kažu da jabuke pozitivno utiču na korisne crevne bakterije. Odličan su izvor polifenola i vlakana.

Jabuke mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje srca

Prema studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, osobe s blago povišenim holesterolom koje su jele dvije jabuke dnevno doživele su smanjenje LDL lošeg holesterola i širenje krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Štite zdravlje zuba

Jedna jabuka dnevno ne samo da drži doktora na odstojanju, već možda čak i zubara. Žvakanje jabuke sprečava bakterije da prežive u pljuvački – slično kao nakon pranja zuba, pokazalo je istraživanje.

Neutrališu mirise

Nakon obroka koji sadrži bijeli luk, počastite se jabukom. Učesnici istraživanja pili su vodu (kontrolna grupa), jeli jabuku (sirovu, sok, zagrijanu), salatu, listove nane ili pili zeleni čaj odmah nakon obroka. Sirove jabuke značajno su smanjile miris bijelog luka (dobro su djelovali i sirovi listovi salate i nane), navodi portal "aktivan.si".

Mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma

Nešto tako jednostavno kao što je jedenje jabuka može značajno smanjiti rizik od određenih karcinoma, pokazala je studija objavljena u Reviews on Environmental Health. Na primjer, jedenje jedne ili više jabuka dnevno smanjuje rizik od raka debelog creva i povezano je sa smanjenim rizikom od raka pluća.

Mogu ublažiti upale u tijelu

Upala je uzrok mnogih hroničnih bolesti. Jedenje jabuka na dnevnoj bazi može ih pobijediti. Jabuke su bogate antioksidansima, uključujući kvercetin, koji ima dokazano protivupalno djelovanje.

Izvor: B92