15-05-2015

Zatvoren hotel Park i 15 vila

Inspektori Poreske uprave (PU) zapečatili su sve objekte srbijanskog preduzeća EPS turs u Budvi i Bečićima, saznaje Pobjeda.

Zatvoren hotel Park i 15 vila | Radio Televizija Budva

Zatvoren je hotel Park i 15 vila tog preduzeća sa skoro hiljadu kreveta, pa je sada skoro sasvim izvjesno da će oni biti zatvoreni i tokom predstojeće turističke sezone.

Niko od zvaničnika EPS tursa nije želio da govori o razlozima zbog kojih su se inspektori PU odlučili na taj korak.

Vršlac dužnosti diektora hotela Park, Novak Vukadinović, odbio je da komentariše novonastalu situaciju.

"Ne želim o tome da govorim u ovom trenutku", kazao je Vukadinović.

Pobjeda, međutim, saznaje da je osnovni razlog za pečaćenje tih turističkih objekata dug za poreze prema državi Crnoj Gori u iznosu od 500 hiljada EUR.

Pored toga to preduzeće je dužno i za komunalne usluge, struju, vodu i račune za telefon još najmanje pola miliona, a posljednja blokada računa je bila na iznos od 1,8 miliona EUR.

Kako piše list, do pečaćenja nije došlo iznenada, jer je PU mjesecima tražila od EPS tursa da izmiri obaveze prema državi.

Nuđena je čak mogućnost da uplate 250 hiljada EUR, kako bi bilo omogućeno da objekti rade tokom ovog ljeta.

Za drugu polovinu duga PU je tražila garancije Agencije za privatizaciju Vlade Srbije, Ministarstva privrede ili, u krajnjem, same Vlade Srbije, ali od toga ništa nije realizovano.

Zbog toga je PU jednostavno zatvorila sve objekte EPS tursa.

Hotel Park sa svojim vilama procijenjen je na 36 miliona EUR, a očekivalo se da na najavljenoj licitaciji, koju je trebalo da organizuje Agencija za privatizaciju Srbije, početna cijena bude 18 miliona, odnosno 50 odsto procijenjene vrijednosti.

Iako se za kupovinu objekata EPS tursa u Budvi i Bečićima prijavilo 12 kompanija, od kojih je većina iz Crne Gore, Vlada Srbije je odložila prodaju za jesen ove godine, kako bi tokom ljeta ovi objekti bili u funkciji.