12-09-2017

Završen projekat Održivo upravljanje vodnim resursima

Uspješno završen projekat Održivo upravljanje vodnim resursima finansiranog u okviru istoimenog projekta u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Republike Hrvatske i Crne Gore 2007 – 2013, rezultati izuzetni, istaknuto na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj danas u Budvi.

Završen projekat Održivo upravljanje vodnim resursima | Radio Televizija Budva

Kako je istakla program menadžerka Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Donata von Sigsfeld, program prekogranične saradnje je doveo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa, održivog razvoja, smanjenja razlika u životnim standardima i borbe sa zajedničkim izazovima na obje strane ovih granica.

"Crna Gora je marljivo radial u okviru pet bilateralnih programa i program između Crne Gore i Hrvatske je bio jedan od najuspješnije realizovanih. Na svjetskom nivou 25 do 30% vode za piće se svake godine gubi zbog gubitaka u gradskim vodovodnim sistemima. Ovaj projekat je predložio održiva rješenja za problem gubitaka kroz adekvatno upravljanje vodom i korigovanje mjera za izvršenje naplata", kazala je Von Sigsfeld.

Predstavnica Ministarstva evropskih poslova Crne Gore Anita Beriša je podsjetila da je program prekogranične saradnje sa Hrvatskom započeo 2008. godine kada je, kroz tri javna poziva, ugovoreno 17 projekata čija je realizacija doprinijela boljem i uspješnijem kvalitetu života građana.

"U novoj perspektivi 2014 – 2020. Crna Gora ima mogućnost da učestvuje u devet programa, od kojih su četiri bilateralna, sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Kosovom, zatim dva trilateralna, sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, kao i sa Italijom i Albanijom, kao i tri transnacionalna programa, mediteranski, dunavski i jadransko-jonski", istakla je Beriša.

Projekti ovakvih namjena, prema riječima potpredsjednika Opštine Budva Veselina Markovića, doprinose i usmjeravaju podršku preduzećima zemalja Zapadnog Balkana kroz jedinstveni i fleksibilni sistem, ali i direktne pomoći u procesima rada i stvaranja od kojeg neposrednu korist ostvaruju građani.

"Dodjelu ovakvih bespovratnih sredstava za finansiranje projekata koji se sprovode u civilnom društvu i lokalnim samoupravama – osnivačima komunalnih društava, iskoristili su ovoga puta Budva i Metković za rješavanje gorućeg pitanja u oba društva, detekciju i sanaciju gubitaka na mreži. Osim toga, kroz projekat su ostvareni zajednički ciljevi, izmijenjena iskustva i saznanja, unaprijeđeni procesi rada, što se u konačnom reflektuje i na zacrtani cilj i ideju samog projekta", naglasio je Marković.

Najvažnije je, prema riječima predstavnice hrvatskog grada Metkovići Lare Šiljeg, iz projekta je realizovano pojedinačno skoro 240 hiljada eura čime su ostvareni opšti i specifični ciljevi projekta.

"Doprinijeli smo održivom upravljanju vodnim resursima, odnosno zaštiti životne sredine, poboljšanju kvaliteta života i socioekonomskih uslova, uspostavili smo kvalitetnu i dugoročnu prekograničnu saradnju, ojačali smo napore za održivi razvoj u prekograničnom području, optimizovali smo proces snabdijevanja vodom kroz smanjenje gubitaka vode u vodovodnoj mreži", navela je Šiljeg.

V.d. direktora budvanskog Vodovoda i kanalizacije Marko Radoman je izrazio zadovoljstvo što je projekat uspješno završen i što je njegovim završetkom postignut krajnji cilj, iniciranje detekcije i sanacije gubitaka na mreži.

"Osim sanacije gubitaka, sredstva koja smo na ovaj način dobili iskoristili smo da unaprijedimo dio vodovodne infrastrukture ugradnjom mjerača protoka, zoniranjem vodovodne mreže, nabavkom dodatne opreme za detekciju gubitaka, implementacijom SCADA sistema. Iako je ovo samo početak našeg najvažnijeg zadatka, smanjenja gubitaka na vodovodnoj mreži, nastojaćemo da i dalje kontinuirano detektujemo i otklanjamo curenja u mreži", istakao je Radoman.

Prezentujući rezultate projekta sa crnogorske strane, projekt koordinatorka Violeta Srzentić je istakla da je pored obuka za zaposlene iz vodovoda Budvi i Metkovići, edukacije djece uzrasta drugog i trećeg razreda, te građana, nabavljena i neophodna oprema čije instaliranje je omogućilo smanjenje gubitaka vode od najmanje deset odsto.

Ukupna vrijednost projekta je skoro 479,5 hiljada eura. Vrijednost projekta na crnogorskoj strani je iznosila skoro 240 hiljada eura, od kojih je EU bespovratno finansirala skoro 189 hiljada eura.


M.Mijušković