12-03-2024

Završen tradicionalni „Jadranski biser”, za sljedeću godinu najavljen rekordan broj učesnika

Tradicionalni bokserski turnir „Jadranski biser” završen je u nedjelju proglašenjem najuspješnijih timova i pojedinaca. Iz organizacionog tima ističu da su zadovoljni kako je sve proteklo, te za sljedeću godinu najavljuju rekordan broj zemalja učesnica.


Foto: BK Budva

Nakon šest takmičarskih dana, više od 220 mečeva sa 270 boksera iz 22 zemlje, završen je tradicionalni Jadranski biser koji od prošle godine ima status Svjetskog kupa.

Crnogorski predstavnici Filip Klepo i Miloš Roganović nažalost nisu uspjeli da se domognu medalja, ali su pokazali ozbiljan potencijal koji će se brusiti narednih godina.

Nikola Ružić, selektor reprezentacije, kao neko ko stoji već duži niz godina iza cijelog projekta, zadovoljan je kako je proteklo ovogodišnje izdanje, čime je još jednom potvrđeno da je Jadranski biser svijet u malom, a Budva grad boksa.


Ružić, Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Veliki događaj koji stvarno prelazi sve moguće granice kvaliteta boksa. Dvije godine zaredom imamo Svjetski kup za mlade, a turnir je i ranije bio jedan od zvanično najjačih turnira u svijetu u tom uzrastu. Mnogo kvalitetnog boksa je viđeno, jer svima je jasno koliko toga ima da se vidi korisnog kada vodeće svjetske sile boksa među sobom "ratuju" u ringu. Takođe, što se tiče naše reprezentacije, dva momka koja su nas predstavljala - Roganović u kategoriji do 67 i Klepo u kategoriji do 80 kilograma, iako nisu došli do neke od medalja u ovako jakoj konkurenciji, mnogo su pokazali. Prije toga su prošli i kroz kamp, tako da će ovo za njih biti jedno ogromno i neprocjenjivo iskustvo", kazao je Ružić za Polis.

A da svjetska bokserska elita rado učestvuje na takmičenjima koje organizuje Bokserski klub Budva i da se svake godine broj zemalja učesnica povećava, potvrdio je i predsjednik Bokserskog saveza Crne Gore, Aleksandar Klemenko.


Klemenko, Printscreen: YouTube/RTV Budva

"Ja sam prezadovoljan. Opet imamo velike ambicije da sljedeće godine bude još više učesnika. Za sljedeću godinu su svoje učešće najavili Kina, Japan i Uzbekistan. To su dosta ozbiljne reprezentacije, on će pojačati i kvalitet turnira i konkurenciju i nama su veoma bitne. Imamo još puno prostora za razvoj", kazao je Klemenko.

Za najuspješnijeg učesnika proglašena je reprezentacija Rusije, dok je u stopu prate Indija i Poljska. Najuspješniji bokser je iz Kazahstana, a najbolja bokserka iz Indije. Iza nje je najbolji tehničar, bokser iz Kube.

Priznanja su dodijeljena i najboljim sudijama ovogodišnjeg takmičenja.

Podsjećanja radi, prije samog turnira Budva je bila domaćin dvonedjeljnog kampa na kom su se osim učesnika Jadranskog bisera pripremali i učesnici kvalifikacionih turnira iz Olimpijske igre.