02-06-2023

Završena arheološka istraživanja u Mirištima, slijedi konzervacija u cilju promocije baštine u zaleđu Budve

JU „Polimski muzej“ završila je projekat sistematskih arheoloških istraživanja na lokalitetu Mirišta u Petrovcu, dodijeljen od strane TO Budva, a čija je vrijednost 28.000 eura. U lokalnoj turističkoj organizaciji vjeruju da će nakon istraživanja lokalitet biti konzerviran, te da će postati još jedno atraktivno mjesto za posjetioce.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Turistička organizacija posvećena je valorizaciji i promociji kulturno-istorijske baštine, posebno u budvanskom zaleđu. Shodno tome, u septembru prošle godine raspisan je javni poziv koji se odnosi na učešće u raspodjeli sredstava za valorizaciju kulturne baštine, odnosno za arheološka istraživanja i ostale potrebne radove.

Od velikog broja pristiglih projekata Komisija je izabrala 17, među kojima je i projekat JU „Polimski muzej“ iz Berana koji su odradili sistemska arheološka istraživanja na lokalitetu Mirišta.

"O ovom objektu je pisao i dr Jovan Vukmanović u knjizi „Paštrovići“, a čak je 1686. i rađena grafika. Svrha ovih istraživanja jeste da se građani Budve, ali i svi posjetioci i turisti, upoznaju sa istorijskim dijelom našeg grada, posebno zaleđa", kazala je za Polis predstavnica TO Budva Marija Franeta.

Arheolog Predrag Lutovac napomenuo je da je riječ o objektu dužine 10, a širine šest metara, koji ima jako izražen epilastere.

"Na sreću imamo tu grafiku Koronelija na kojoj se vidi jedan monumentalni objekat koji ima dva sprata i potkrovlje. Mlečani pominju Paštroviće kao vrlo smjele i jake gusare. Koroneli je služio kao danas kad vršite izviđaj terena, pa pošaljete crtače da predoče sve karakteristične i strategijske objekte. Na osnovu toga sudimo da se radi o fortifikaciono-stambenom objektu. Treba imati u vidu i prilike u 16. i 17. vijeku, tu su Turci, tu su Mlečani, kasnije se uključuju Austrougari, i to sve je zahtijevalo neku vrstu fortifikacionog utvrđenja", istakao je Lutovac.

Lutovac navodi da su ispod dvije trećine podrumskog dijela arheolozi pronašli kapelicu, kao i prostor u kojem je izgrađena grobnica.

"Grobnica je izgrađena ispod poda, ispod temelja objekta. Fino je ozidana i vjerovatno je bila prekrivena. U svim ovim vremenima grob je rasturen, kosti su devastirane i nisu u anatomskom sklopu, međutim sve su izdvojene. Pokušaćemo da odredimo starost samog groba i eventualno preko DNK neku pripadnost", rekao je arheolog.

Za projekte valorizacije kulturne baštine TO Budva je opredijelila sredstva u iznosu od 367.895 eura. Oni su uvjereni da će se nakon istraživanja izvesti konzervatorski radovi i da će Budva dobiti još jedan valorizovani kulturni objekat.

(D.Č.)