08-12-2022

Završena sezona mljevenja maslina u mlinu Maslinarskog društva Boka

Završena je, ovogodišnja, sezona mljevenja maslina u mlinu Maslinarskog društva “Boka”. Malo manje od 30 tona ploda masline, prerađeno je u ovom postrojenju čije usluge, po promotivnoj cijeni, nepromijenjenoj od 2006.godine, mogu da koriste članovi Društva.

Završena sezona mljevenja maslina u mlinu Maslinarskog društva Boka | Radio Televizija Budva

Foto: Maslinarsko društvo Boka

Kvalitet sirovine, određuje i kvalitet proizvoda. Više od 90% ukupno prerađenog ploda bila je ubrana, zdrava maslina.

Svrha nabavke mlina u jednom od prvih projekata Društva još 2005.godine, jeste promocija čiste tehnologije prerade ploda: berba, umjesto sakupljanja sa zemlje, čuvanje i prevoz u higijenskim uslovima do mjesta prerade u najkraćem roku, ne dužem od 48 sati, nikako soljenje, držanje u vodi, sabijanje u džakove i neodgovarajuće sudove…

Moderni, električni mlinovi, dvofazni ili trofazni, predstavljaju, jednostavno rečeno, sokovnike za maslinovo ulje. Ekstra djevičansko maslinovo ule je prirodni sok od masline, dobijen od zdravog, ubranog ploda, procesom hladnog cijeđenja, bez dodavanja bilo kakvih hemikalija koje bi mogle uticati na prirodni sastav i kvalitet ulja, uz, presudno, stručno rukovođenje mlinara. Sve drugo, prezreo plod, truo plod, dugo čuvan i soljen, držan u vodi… daje nešto, poručuju iz MD Boka.

Prije svega, Društvo je od početka rada mlina, ostvarilo cvoj cilj, a to je uticaj na podizanje svijesti proizvođača i potrošača, o važnosti primjene savremene, čiste tehnologije prerade, proizvodnje i konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Izgradnjom ukusa potrošača, postigli smo da potražnja diktira i viši nivo kvaliteta proizvoda.

Malo li je?

Naravno, uvijek će biti onih koji više cijene “pravo, domaće ulje”, dobijeno na “stari” način, od masline sakupljane sa zemlje, mjesecima čuvane u morskoj vodi ili vrećama…
Ali, o ukusima ne treba raspravljati.

Izvor: Boka News, autor teksa Vesna Đukić