23-08-2017

Zazvonilo zvono na crkvi svetog Đordja na Đurđevcu

Crkva svetog Đordja na Đurđevcu, u administrativnom sklopu manastira Stanjevići, koja je obnovljena i u kojoj je poslije 600 godina zazvonilo zvono biće osveštana 27. avgusta, rekao je član organizacionog odbora za obnovu crkve Rajko Kuzman, gostujući sa visokoprepodobnim igumanom Jefremom u programu Radio Budve.

Zazvonilo zvono na crkvi svetog Đordja na Đurđevcu | Radio Televizija Budva

Manastir Stanjevići, iznad Budve i sela Pobori, duhovni centar Crne Gore u kojem je napisan prvi zakon države, poslije Dušanovog zakonika, iduće godine obilježiće jubilej 680 godina postojanja.

U Stanjevićima se, prvobitno nalazio dvorac Crnojevića, koji su vladali Crnom Gorom. Sva burna istorija vezana je za svetorodnu lozu Petrovića.

Crkvu Svete Trojice podigao je vladika Danilo 1710. godine po povratku iz Rusije, od novca koji je tamo prikupio. Dvorac uz koji je sagrađena crkva Danilo je pretvorio u konak.

U periodu od 1710. do 1839, pošto je bio razoren Cetinjski manastir, Stanjevići postaju sedište Mitropolije, duhovni ali i svetovni centar Crne Gore.

Posle Danila ovde su boravili vladike Sava, Vasilije, Sveti Petar Cetinjski, Njegoš.

Njegoš je u ovom manastiru pisao "Luču mikrokozma", religiozno-filozofski spev izuzetne vrednosti.

Ovdje u Stanjevićima je za sveštenika rukopoložen Dositej Obradović, a u Stanjeviće je, sakupljajući narodno blago, stizao i Vuk Karadžić.

Obnova manastira još uvijek nije završena pa će 27. avgusta po osveštanju crkve svetog Đorđa biti organizovano donatorsko veče sa kojeg će sav prihod biti usmjeren na dovršetak puta od Pobora do manastira.