14-07-2020

Zdravi mafini pravljeni od palačinki

Za danas smo vam pripremili recepturu slanog posluženja koja je savršena za doručak, večeru ili slavlja.


Foto: Shutterstock

Sastojci (za četiri osobe):

Dvije male palačinke po osobi, 200 g šampinjona, nekoliko strukova svježeg timijana, jedna kašika putera ili maslinovog ulja, jedan čen bijelog luka, jedna mala glavica crnog luka, osam jaja, oko 100 ml pavlake za kuvanje, 50 g sitnije uzrendanog švajcarskog sira, so i biber.

Priprema:

Palačinke napravite ranije i ostavite ih da se ohlade. Napravite ih po vašem omiljenom receptu.

U veći tiganj rastopiti puter ili maslinovo ulje, dodati sitno isjeckan crni luk i pržiti samo da luk ne postane staklast, dodati sitno isjeckan bijeli luk i šampinjone, koje ste prethodno očistili i pržiti ih dok tečnost, koje su ispustile, ne uvri. Nakon toga dodati listiće timijana, posoliti i pobiberiti po ukusu i skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Podmazati kalup za mafine i potom u svaki kalup staviti malu palačinku i prstima je ugurati da lijepo prione uz stranice kalupa.

Na dno palačinki raspodjeliti upržene i ohlađene šampinjone, malo ih razmaknuti i svako jaje razbiti u manji tanjirić ili zdjelicu i pomoću kašike prenijeti prvo žumanac i staviti jaje preko šampinjona i ako je ostalo malo bjelanceta od jajeta, pažljivo sipati okolo žumanca. Gledajte da koristite jaja osrednje veličine.

Oko žumanceta sipati po jednu kašiku pavlake za kuvanje, preko posuti sa izrendanim sirom, ali nemojte prekriti žumance, izgledaće ljepše kad servirate i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 165°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam žumance ne bude pečeno onako kako vi volite.

Po želji, možete preko šampinjona posuti sa malo sitno isjeckane šunke.

Izvadite pečene mafine, pređite nožem okolo njih i pažljivo ih izvaditi iz kalupa.

Postarajte se da dobro podmažete kalupe, u protivnom će vam se palačinke zalijepiti za stranice kalupa.

Poslužiti toplo uz salatu po vašem izboru.





Izvor: Lepa i srećna