10-01-2024

Zdravstvene prednosti soka od celera

Sok od celera, napitak koji se pravi cijeđenjem ovog povrća, doživio je porast popularnosti zbog potencijalnih zdravstvenih koristi.

Zdravstvene prednosti soka od celera | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Iako se prvenstveno sastoji od vode, sok od celera takođe ima malo proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana i šećera. Stručnjaci za ishranu ukazuju na nekoliko mogućih prednosti ovog napitka.

Sok od celera potencijalno pruža određene zdravstvene prednosti. Međutim, važno je napomenuti da su“istraživanja o specifičnim prednostima i rezultatima soka od celera izuzetno ograničena i/ili sprovedena na životinjama“, napominje dijetetičar i nutricionista Monik Ričard za Forbes.

Može poboljšati varenje i zdravlje crijeva

Sok od celera je koristan za varenje i zdravlje crijeva.

„Cijeđenjem celera će se mehanički razbiti njegova nerastvorljiva vlakna, koja su korisna za varenje, pravilnost crijeva i čišćenje našeg digestivnog trakta, kao i za hranjenje dobrih bakterija u našim crijevima“, kaže Ričard.

Dijetetičarka Alison Teper objašnjava da „neprocijeđeni sok od celera takođe može pomoći pravilnom funkcionisanju digestivnog trakta“.

Mogući antioksidativni i antiinflamatorni efekti

Celer sadrži antioksidativna jedinjenja koja neutrališu slobodne radikale u teijlu i na taj način smanjuju rizik od razvoja hroničnih bolesti, kaže Ričard.

Fitokemikalije u soku od celera mogu imati antiinflamatorne efekte, doprinoseći opštem zdravlju.

Sposobnost regulacije krvnog pritiska

Teper napominje da neka istraživanja ukazuju na to da sok od celera može pomoći u regulisanju visokog krvnog pritiska.

Studija iz 2021. pokazala je pozitivnu promenu krvnog pritiska nakon što je 74-godišnji muškarac sa istorijom hipertenzije konzumirao sok od celera na dnevnoj bazi šest mjeseci. Međutim, to je bila samo jedna studija, a rezultati nijesu bili konačni, prenosi Index.hr.

„Ako se konzumira u količinama koje se obično nalaze u hrani ili u umerenim porcijama, generalno je bezbjedno i hranljivo“, smatra Ričard.

Međutim, ona napominje da trudnice ili dojilje treba da imaju na umu da konzumiranje velikih količina celerovog ulja ili sjemenki može imati stimulativni efekat na matericu i da ih zbog toga treba izbjegavati.

Uprkos mogućim prednostima, važno je konzumirati sok od celera kao dio uravnotežene ishrane. Stručnjaci ističu raznovrsnost u ishrani i preporučuju cijelo povrće kao optimalan izvor hranljivih materija.