18-01-2023

Zdravstveni sistem mora mnogo više da komunicira sa roditeljima

Zdravstveni sistem Crne Gore mora mnogo više da komunicira sa roditeljima kako bi im pružio sve neophodne informacije o važnosti MMR vakcine i zaštiti koju ona pruža, poručila je direktorica nevladine organizacije (NVO) Udruženje roditelji, Kristina Mihailović.

Zdravstveni sistem mora mnogo više da komunicira sa roditeljima | Radio Televizija Budva

Mihailović (Foto: PR Centar )

„Roditelji strahuju od neželjenih efekata i reakcija vakcine i zato je važno da imaju informacije i da dobiju konkretne podatke šta se može desiti i šta je bitno da znaju o samim vakcinama“, kazala je Mihailović u izjavi za PR Centar.

Prema njenim riječima, razumljivo je da je zdravstveni sistem u strahu zbog pojave prvih slučajeva morbila u regionu, ali je komunikacija sa roditeljima vrlo važna.

„To je svakako teži dio posla, ali komunikacija sa roditeljima je neophodna zbog nedoumica i pitanja koji oni imaju“, rekla je Mihailović.

Komentarišući kampanju za povećanja broja djece koja su primila MMR vakcinu, Mihalović je kazala da su to bile "neke vrste kampanja, nijesu to bile klasične kampanje sa jasnim ciljem i konkretnim rezultatima“.

„Taj pristup mora biti mnogo drugačiji, mora postojati svijest o tome da je uloga pedijatara i zdravstvenih radnika ključna u cijeloj ovoj priči. Mi možemo da se koncentrišemo samo na jedan ugao i da kažemo da su roditelji ti koji neće da vakcinišu svoju djecu, ali sa druge strane moramo da znamo i budemo svjesni činjenice da postoje problemi unutar zdravstvenog sistema koji utiču na te odluke“, istakla je Mihailović.

Kako je rekla, dešava se, ali ne toliko često, i da zdravstveni ili medicinski radnici dijele stavove da ne bi trebalo da se vakcinišu djeca, pa samim tim unose dodatni nemir kod roditelja.

„Stalno ukazujemo da moraju da razgovaraju sa roditeljima i da postoji opcija gdje će biti na raspolaganju roditeljima kako bi im odgovorili na određene pitanja i njihove nedoumice. Bitno je i kada govorite o tome da to bude na „jeziku“ koji će oni da razumiju, da im date određene podatke koji će da potvrde sve to što govorite“, napomenula je Mihailović.

Prema njenim riječima, sve to zajedno bi moglo da izgleda mnogo drugačije i bolje nego što je to sada slučaj.

„Da bi mogli dugoročno da računamo na veću svijest roditelja zdravstveni sistem mnogo više pažnje da posveti ovoj temi“, poručila je Mihailović.

Komentarišući vakcinaciju protiv HPV virusa, ona je kazala da ih roditelji najviše kontaktiraju kako bi dobili odgovore na pitanje zbog čega mogu da se vakcinišu samo djevojčice od devet godina.

„Nadam se da će sistem odgovoriti na te njihove zatjeve i ono što je najavljeno jeste da će do kraja mjeseca biti donijeta odluka o tome i da će roditelji, koji na taj način žele da zaštite djecu, imati priliku da to odrade“, rekla je Mihailović.

Udruženje roditelji će, kako je istakla, uraditi sve kako bi omogućili rodteljima da se što više informišu o vakcinama

„Potrudićemo da se da organizujemo različita okupljanja i predavanja za roditelje gdje će moći da pitaju sve ono što žele i što ih zanima“, zaključila je Mihailović.

Izvor: RTCG