20-11-2023

Zec: Treba povećati i druge penzije, ne samo minimalne

Na sjednici Upravnog odbora Saveza Udruženja penzionera Crne Gore, koja je održana prošle nedjelje, bilo je riječi o svim problemima sa kojima se suočava ova marginalizovana grupa stanovništa. Član Upravnog odbora Nikola Zec, je za TV Budva istakao da je posebna pažnja posvećena najavljenom povećanju minimalne penzije u Crnoj Gori.


Foto: Printscreen/Polis

Predsjednik budvanskog Udruženja penzionera i član Upravnog odbora saveza udruženja penzionera Crne Gore Nikola Zec ističe da Savez i nije protiv povećanja minimalnih penzija ali smatra da bi trebalo odrediti i povećanje ostalih.

"Glavna tačka je bila povećanje minimalnih penzija, što je prihvaćeno dobro, međutim, i druge penzije treba da dođu na red da se i one povećaju, da bi barem pratile troškove života koliko se može. Sa tim penzijama se definitivno ne može pratiti jer ako je inflacija 70-80 odsto onda nema šanse. Dobor je što su te male penzije povećane na 450 eura, 70 odsto penizja u Crnoj Gori su bile minimalne, istakao je Zec za Polis.

Jedan od zaključaka sjednice je da se napravi dinamika usklađivanja ostalih penzija po kvartalima, kako bi bilo četiri puta godišnje, a ne kao do sada tri puta. Zec naglašava ukoliko ne bude došlo do poboljšanja životnog standarda penzionera, oni imaju svoje mehanizme za iskazivanje nezadovoljstava.

"Imamo mehanizme, uvijek Savez Udruženja penzionera fond PIO radi na tome da se povećaju penzije jer prate inflaciju. Pnezioneri neće da štrajkuju ali ćemo biti uporni da tražimo i da se borimo za povećanja.

U Savez udruženja smatraju da treba preispitati odluku Ustravnog suda i da se omogući odlazak u penziju isti i za muškarce i za žene i to sa 64 godine. Rješavanje problema zahtjeva sveobuhvatan i temeljan pristup koji uključuje socijalni dijalog među SUP, Vlade, nadležnih ministarstava, fonda PIO i ostalih zainteresovanih strana, zaključuje Zec.