22-03-2024

Zenović: Građevinska inspekcija koja djeluje na teritoriji opštine Budva leglo korupcije

Doskorašnji pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Đorđe Zenović kao što je i prethodno najavio podnio je krvične prijave SDT-u protiv N.N. lica iz direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje u Minisatarstvu prostornog planiranja i urbanizam državne imovne zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja zbog radova koji se izvode na parceli kod Jadranskog sajma.

Zenović: Građevinska inspekcija koja djeluje na teritoriji opštine Budva leglo korupcije | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna arhiva

Đorđe Zenović je prijavu SDT-u podnio nakon što je Ministarstvo prostovnog planiranja i urbanizam i državne imovne oborilo saglasnost na idejno rješenje o gradnji dvije kule na Jadranskom sajmu, a kako je kazao, javno je najavio da će na sve načine pritiskati inspekcijske službe da izađu na teren i provjere da li je dokumentacija investitora validna. Takođe je u saznanju da je navodna saglasnost gradskog Vodovoda koja je priložena u dokumentaciji radi dobijanja saglasnosti za gradnju, bila lažna.

"Sve smo to priložili Specijalnom državnom tužilaštvu i sada očekujemo njihovu reakciju. Ponavljam, ja sam sačekao jer je početkom februara našem Sekretarijatu stiglo rješenje od strane Ministarstva gdje smo obaviješteni da su naši argumenti uvaženi, da je oborena saglasnot za idejno rješenje za izgradnju dvije kule i da sve ono što godinama unazad tvrdim se ispostavilo da je tako. Nakon toga smo sačekali 5 do 10 dana, podnijeli jedan zahtjev građevinskoj inspekciji, podnijeli drugi, a oni su se oglušili, čak nam nisu odgovorili ni na jedan dopis. Nakon toga sam ja najavio da ću krivične prijave da podnesem, ostao ja na funkciji ili ne, smatram da kada je interes opštine ugrožen, u smislu da mi sada nećemo moći da gradimo centar, koji je predviđen na konkretnoj lokaciji. Prošlog petka, podnio sam krivičnu prijavu SDT-u protiv N.N. lica iz direktorata za inspekcijski nadzor i liceniranje gdje sam jasno naveo da postoji sumnja da je neko u tom direktoratu opstruirao svo vrijeme pečaćenje konkretnog objekta, jer je jasno i po Zakonu o upravnom postupku da ukoliko se poništi rješenje poništavaju se sve pravne posljedice koje su iz tog rješenja poizišle. Između ostalog to je i prijava gradnje konkretog objekta", kazao je Zenović za Polis, Televizije Budva.

Zenović smatra da je to posljedica korupcije

"Da je građevinska inspekcija koja djeluje na teritoriji Opštine Budva jedno leglo visoke korupcije u to se svakodnevno možemo uvjeriti, jer svakoga dana nadležna inspekcija u ostalim gradovima podnose uredno krivične prijave zbog divlje gradnje, procesuiraju određena lica koja bez adekvatne dokumentacije grade. Tako da jedino u Opštini Budva ni jedna krivična prijava do sada nije podnešena, po našim informacijama, a i po informacija koje sam dobio od Uprave policije", istakao je on.

Zenović je frapiran, kako je kazao, činjenicom da građevinska inspekcija nije izašla na teren kada se nedavno na susjednom gradilištu obrušio teren.

"Mi smo upoznati da je obrušen potporni zid na parceli prije 15 kada, kada su bile kiše. Takođe frapantno, a tako sam i informisan od strane Komunalne policije, jedino ko je izašao na teren je Komunalna policija koja je naložila investitoru da u roku od 15 dana sanira to klizište, a da se građevinska inspekcija, po našoj inforamniji, nije ni pojavila na konkretnoj lokaciji. Znamo da je cijeli put pao u tu jamu, koja se gradi na tom lokalitetu", istakao je Zenović.

Opština Budva ima svoje dvije parcele na kojima je DUP-om predviđena gradnja kongresnog centra i kongresnog hotela, iako nadležni uskoro ne počnu da rade svoj posao, Zenović najavljuje i krivične prijave protiv svih koji su doprinijeli da se ugroze interesi opštine Budva, a bili su članovi prethodne tri Vlade.

D.Č.