03-05-2023

Zenović o Akademiji znanja: Još nije riješen problem upotrebne dozvole, zaposleni i korisnici potencijalno ugroženi

Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta u Budvi većinom glasova odbornika pozitivno je ocijenjeno poslovanje Akademije znanja u prošloj, a data je saglasnost i na plan rada za ovu godinu. Tom prilikom sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović, ispred organa koji vrši upravni nadzor na tim preduzećem, kazao je da, kada je Akademija znanja u pitanju, još nije riješen dugogodišnji problem upotrebne dozvole.


Zenović, Foto: portal RTV Budva

On je kazao da Cijevna komerc, firma koja je bila zadužena za posao izgradnje i stavljanja u funkciju Akademije znanja, do dan danas nije okončala cjelokupni posao za koji su u kolateralu dobili zemljište Opštine Budva.

"Sekretar za investicije i ja smo u kabinetu predsjednika Opštine prije dva mjeseca imali razgovor sa predstavnicima Cijevne komerc, gdje smo im naveli da smo veoma blizu podnošenja krivične prijave protiv njih iz razloga što su poodavno u obavezi da završe objekat. Rukovodstvo same Akademije unutrašnje zanatske radove veoma korektno obavlja, ali spoljni radovi, fasade i garaže su obaveza Cijevne komerc, ali oni ništa od toga nisu uradili", rekao je Zenović.

Podsjetio je da Sekretarijat za zaštitu imovine vodi nekoliko sudskih postupaka pred Privrednim sudom, te da su predstavnici Cijevne komerc pomenuti sastanak inicirali kako bi riješili njihov problem vezano za gradnju objekata koji su dobili u Tršljikovici.

"Za taj objekat, prema našim podacima, postoje brojne manjkavosti i zloupotrebe, kao i osnovi za podnošenje više krivičnih prijava protiv više lica", dodao je Zenović.

Kako je naglasio, zaposleni i korisnici prostora u Akademiji znanja su potencijalno ugroženi, i to, pojasnio je, iz razloga što tehnički prijem nikada okončan.

"Upravo u tom smislu ćemo u narednom periodu preduzeti sve dalje korake. Ukoliko ne uspijemo da izdejstvujemo, preduzećemo krajnje mjere, odnosno podnošenje krivičnih prijava. Specijalno državno tužilaštvo je već izuzelo dokumentaciju vezano za cio postupak razmjene zemljišta i izgradnje Akademije znanja i to je i dalje u fazi izviđaja. Kontaktirali smo SDT, ali nismo dobili nikakvu informaciju da li je podignuta optužnica i da li se iz faze izviđaja prešlo u fazu istrage. Za sada sve "tapka u mjestu" i to predstavlja najveći problem Akademije znanja", naveo je sekretar za zaštitu imovine.

Prema njegovim riječima, uprkos svim izazovima prethodna rukovodstva Akademije znanja od 2017. godine uradila su veliki posao za preduzeće.

"Na današnji dan skoro svi poslovni prostori su pod zakupom, zgrada i prostorije se korektno održavaju. U tom smislu, i rukovodstvo, i Upravni odbor, i zaposleni izvlače svoj maksimum kako bi i građanima i korisnicima pružili maksimalno korektne uslove", zaključio je Zenović.

Dabović: Akademiji potreban dodatni prostor, postoji interesovanje renomiranih fakulteta

Akademija znanja nedavno se našla na listi najuspješnijih firmi, a izvršna direktorica Akademije Valentina Dabović proglašena je jednim od najuspješnijih menadžera, od strane “Solvent Rating”.

Kako je Dabović nedavno izjavila za naš portal, od ustanove koja je bila na ivici održivosti za dvije godine Akademija znanja je uvrštena na “A+” listu, sa profitom od 40% u 2021. i 2022. godini od ukupno.

To je, kako je napomenula, maksimum ostvarivosti, jer su, ističe Dabović, popunjeni svi kapaciteti i izmirena sva dugovanja.

Kada je u pitanju dalji razvoj ovog preduzeća, direktorica je istakla da je Akademiji potreban dodatni prostor, a prepreka za to, kako je objasnila, jeste to što još čekaju upotrebnu dozvolu.

Više na: Direktorica Akademije znanja Valentina Dabović među najuspješnijim menadžerima

"Naš prevashodni cilj je da zadržimo postojeće klijente i za sada nema nikakvih najava da će bilo ko od njih rasknuti ugovor, što svjedoči o njihovom zadovljstvu. Upravo iz razloga koji ste naveli, Akademiji je potreban dadatni prostor. To bi se obezbijedilo završavanjem i stavljanjem u funkciju četvrtog sprata. Kao što sam već izjavljivala za vaš portal, postoji interesovanje renomiranih fakulteta koji bi tu otvorili svoje odsjeke, a i za otvaranje još jednog fakulteta, čime bi se stekli uslovi da postanemo Univerzitetski centar. O tome koliko bi to značilo studentima iz Budve i okolnih gradova i njihovim roditeljiima, suvišno je i govoriti. Gotovo da nema dana, a da se ne raspituju za to, kao i za dugo najavljivani početak rada E - gimnazije, za šta je uslov dobijanje upotrebne dozvole, na čemu uporno insistiramo i radimo na rješavanju ove, za sada još uvijek, pat - pozicije. Naime, uz sve napore rukovodstva Akademije znanja i nadležnih iz Opštine Budva, u nemogućnosti smo da sprovedemo snaciju i adaptaciju zgrade, iz razloga što je u toku sudski spor sa Cijevnom komerc, koja je bila izvođač radova na zgradi Akademije", kazala je Dabović.

Zgrada Akademije znanja u Budvi izgrađena je prije deceniju i po, a objekat nema riješeno pitanje upotrebne dozvole. Upotrebna dozvola je, kako je više puta rečeno ranije, jedan od uslova da se kapaciteti iskoriste više u akademske, a manje u komercijalne svrhe.

U vezi sa tim, a imajući u vidu navode sa sjednice lokalnog parlamenta da izvođač radova do danas danas nije okončao posao do kraja, kontaktirali smo i firmu Cijevna Komerc D.O.O i upitali ih za njihov komentar o cijelom slučaju, ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta.



M.S.