22-03-2023

Zenović o prvom krugu izbora: Postoji potreba za smjenom ideja, dominantnih narativa i lica koja ih reprezentuju

Iza nas je prvi krug izbora za predsjednika Crne Gore, a najviše glasova dobili su aktuelni predsjednik i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i zamjenik predsjednika Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović. Rezultate kandidata u prvom krugu, tok predizborne kampanje i ključne poruke kandidata za Jutrom iz Budve komentarisao je politički analitičar, doc. dr Predrag Zenović, a osvrnuo se i na drugi krug predsjedničkih izbora koji je zakazan za 2 april.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva/Printscreen - TV Budva

Zenović smatra da je političkoj eliti poslato nekoliko poruka od strane građana.

“Jedna od njih je da politika koja je do sada bila dominantna, i koja se oslanjala na desne, nacionalističke diskusrse, građanima više nije toliko u fokusu i da se sad traže ideje i politike koje mogu da vrlo konkretno promijene životne okolnosti građana. To je, uostalom, i nešto čemu politika treba da služi, da mijenja život, uslove života i uslove u kojim zajednica stvara i živi. Mislim da su i te političke elite koje su dugo na sceni dobile podršku koja je negdje očekivana, ali da su iskorak napravile grupacije koje su nove. Inače, biračko tijelo Crne Gore tradicionalno takvim snagama daje veću podršku. Naravno, mislim da su i ove elite nekad bile mlade i lijepe i na tom talasu su i one došle. Vidim da prvenstveno postoji potreba za smjenom ideja i dominantnih narativa, ali svakako i lica koja ih reprezentuju, tako da prednost imaju lica koja su nova i koja su od skoro na političkoj sceni”, ocijenio je on.

"Veliko nezadovoljstvo partijom koja je dugo godina bila dominantna"

Kako je naveo, da je bilo zajedničkog kandidata postavgustovske većine koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 2020, on bi vjerovatno odnio pobjedu možda čak i u prvom krugu.

“Postoji veliko nezadovoljstvo partijom koja je dugo godina bila dominantna, a to je DPS. Jednim velikim dijelom se krivica svaljuje i na lidera te partije, budući da nije učinio puno da se stranka reformiše. Kao svaki harizmatski lider i on predstavlja i najbolje i najgore što partija može da ponudi. Mislim da bi to nezadovoljstvo i jedan anti-DPS sentiment koji i dalje traje, bez obzira na to što se postavgustovske vlade nisu najbolje snašle, sigurno nadjačao i da bi možda imali pobjednika u prvom krugu”, rekao je Zenović.

"Pokret “Evropa sad!” penetrira u biračko tijelo DPS-a"

On se osvrnuo i na podatak da je kandidat DPS-a, Milo Đukanović u prvom krugu u Podgorici osvojio 6.000 glasova manje nego lista koju je na lokalnim izborima oktobra prošle godine predvodio potpredsjednik najveće opozicione stranke i odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Mislim da je to jedno kretanje koje zapravo pokazuje i rast koji Pokret “Evropa sad!” ima u Podgorici i da se tu prvi put vidjelo da “Evropa sad! ” može da penetrira u biračko tijelo DPS-a. To se u drugim gradovima možda i ne vidi na toliko jasan način, a Podgorica jeste indikativna, budući da je to najveći grad koji ima najvibrantniju socio-demografsku strukturu. Na tom talasu je i podrška “Evropi sad!” , a značajan pad podrške DPS-u, iako je, kada se uporedi sa parlamentarnim izborima 2020, rezultat lidera DPS-a značajno bolji nego bilans te partije”, kazao je politički analitičar.

"Narativ DF-a dobar, dugoročno će im dati novu snagu i ideju"

Zenović je govorio i o zaokretu narativa Demokratskog fronta i njihovog kandidata, trećeplasiranog u prvom krugu, Andrije Mandića u predizbornoj kampanji, istakavši da smatra da će takva profilacija ovom političkom savezu u narednom periodu dati novu snagu. Pored toga, ocijenio je da je u prvom krugu izbora postojalo i tzv. strateško glasanje.

“Kada se uvidjelo da ne postoji zajednički kandidat, da se ne može naći konsenzus, DF se vodio time, budući da mu se kao najvećem konstitunentu te većine stalno govori da ne može da bude dio vlade, što jeste frustrirajuće, jer, definicija partije je to da je to interesna orgnaizacija koja stremi osvajanju vlasti. I onda ako ste vi pobijedili na izborima i odnijeli najveći dio kolača zbog okolnosti, međunarodnog faktora ili nečed drugog, onda ta frustracija prirodno rezultira time da odmjerite snage direktno na predsjedničkim izborima. Da je Mandić pobijedio na izborima ne bi bilo upitno da li on može da bude predsjednik. Birači su se 19. marta vodili strateškim glasanjem. Pošavši od toga da bi u drugom krugu, zbog politike i ideološke profilacije, Mandić imao nešto manje šanse da pobijedi Đukanovića, veliki dio birača se opredijelio upravo za Jakova Milatovića kao nekog ko ima najveće šanse za pobjedu u drugom krugu. Narativ DF-a je dobar, bilo je kratko vrijeme ali mislim da je to platforma koja ovom pokretu dugoročno dati jednu novu snagu i ideju. Uostalom, na toj ideji je i nastala čitava ta koncepcija, to je jedan heterogeni sastav, i ideološki, i u smislu pogleda na istoriju i prošlost Crne Gore. Mislim da je to jedna nova hegemonska ideja koja pokretu može da da novu validnost u novoj konstelaciji. Ja ne bih tako oštro ocjenjivao bilans i te kampanje i tog rezultata, kao što su neki drugi analitičari to učinili”, naveo je Zenović.

"Demokrate da nađu modalitet u kojem će biti presudna snaga građanskog koncepta"

Govoreći o rezultatu kandidata Demokratske Crne Gore, Alekse Bečića koji je osvojio četvrto mjesto po broju glasova, on je napomenuo da je biračko tijelo “Evrope sad!” i Demokrata vrlo slično.

“Nakon dešavanja iz avgusta 2020. godine, iako su Demokrate pokazale i možda najveću dosljednost u odnosu na idejne koncepcije tog talasa, ipak nisu uspjele da to dovoljno dobro materijalizuju u vidu poruke i marketinškog odnosa prema građanima i čini mi se da se nisu pokazali kao faktor koji značajno i presudno utiče na tokove. Mislim da će i u narednom periodu njihova uloga biti upravo to, da nađu modalitet u kojem će biti presudna tačka nekog građanskog koncepta koji bi objedinio nove snage i bio relevantan u političkom okviru Crne Gore.”

"U drugom krugu da preovlada demokratski i tolerantni ton"

Podvukao je da bi volio bih da kampanja za drugi krug izbora ide tokom kojim je u većem dijelu tekla do sada – mirno, demokratski i uz dosta uvažavanja sa svih strana.

“Mislim da je to put demokratskog sazrijevanja zemlje, i da bi smjena jednog i potencijalno drugog segmenta vlasti bile dobre za razvojni put Crne Gore. Ne očekujem da će kampanja biti baš onako umivena kakva je bila do sada, biće sigurno oštrijih riječi. Vidite i aktuelni predsjednik je govorio o nekakvom “aktiviranju rezervoara”. Ne znam o čemu se tačno radi, ali to znači da će biti mobilizacija građana po različitim osnovama, sa različitim pozivima. Ali ja se nadam da će u svemu tome prevladati demokratski i tolerantni ton jednog građanskog društva kakvo jesmo ili treba da budemo”, zaključio je Zenović.

Drugi krug 2. aprila

Podsjetimo, prošle nedjelje u našoj zemlji održan je prvi krug predsjedničkih izbora, a Državna izborna komisija (DIK) sinoć je utvrdila privremene rezultate. Prema rezultatima koje su usvojili na večerašnjoj sjednici, kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je 119.673 glasova, odnosno 35,37 odsto.

Kandidat Pokreta "Evropa sad!" Jakov Milatović osvojio je 97.858 glasova odnosno 28,92 odsto. Đukanović i Milatović učestvovaće u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 65.385 glasova, odnosno 19,32 odsto.

Slijedi kandidat Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa 37.562 osvojena glasa, to jest 11,10 odsto.

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 10.669 glasova odnosno 3,15 odsto, Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) 4.659 glasova odnosno 1,38 odsto, a nezavisni kandidat Jovan Radulović 2.574 glasa, odnosno 0,76 odsto.

Drugi krug izbora za predsjednika Crne Gore biće održan 2. aprila.



M.S.