09-01-2022

Zimska imunitetska bomba koja obiluje mineralima i vitaminom C

U zimskim danima neophodno je voditi računa o zdravoj, uravnoteženoj ishrani, bogatoj vitaminima, mineralima i nutrijentima. Uz fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, činimo najbolju stvar za sopstveni imunitet i njegov mehanizam odbrane, posebno kada smo izloženi virusima.


Foto: Shutterstock

Pravo je vrijeme da kombinujete sastojke i pripremite zdrave napitke koji se piju kao užina, detoksikuju organizam i prirodno nas štite od bolesti. Idealna kombinacija je kada uvrstimo namirnice bogate cinkom, ali i različitim vitaminima.Voće koje je uvijek dobar izbor jesu jabuke, bogate citaminom C, zatim, još jedan moćan izvor ovog vitamina: citrusi, poput limuna i pomorandže.

Kada im dodate đumbir, koji ima protivupalno i antivirusno dejstvo, a pomaže i kod mučnine i prehlada, postigli ste idealan spoj. U ovom receptu naći će se i jedno od najzdravijih povrća, šargarepa, kao začin kurkuma, koji pomaže pri prevenciji upalnih procesa, kakao, koji je značajan izbor gvožđa, cinka i drugih minerala. Još jedan izvor cinka i vlakana jeste sjeme lana.

Sastojci:

3 limuna, 3 pomorandže, 4 jabuke, 5 šargarepa kašika rendanog đumbira, 2 kašičice sjemena lana, 2 kašičice kakaoa, 2 prstohvata kurkume.

Priprema:

Isjeckajte jabuke i šargarepe, pa im dodajte iscijeđen sok od limuna i pomorandži. Dodajte i sve ostale sastojke. Dodajte im 300 ml vode, pa mutite u blenderu. Sok bi u frižideru mogao da stoji oko tri dana. Pijte ga svakodnevno. Za slađi ukus, dodajte malo meda.


Izvor: N1