02-10-2014

Zimske gume samo kad se mora

Građani Crne Gore ubuduće neće obavezno morati da koriste na kolima zimske gume od 15. novembra do kraja marta.

Zimske gume samo kad se mora | Radio Televizija Budva

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, nakon dvije godine, pripremilo izmjene Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, prema kojima građani neće biti u obavezi da od 15. novembra do kraja marta koriste zimske gume, prenose Vijesti.me.

Prema ovim izmjenama, zimske gume će biti obavezne samo u određenim vremenskim prilikama, kao što su snijeg i led. Ove izmjene su trenutno samo u formi nacrta, ali bi Vlada trebala da ih usvoji do kraja mjeseca.

“Ministarstvo je uvažilo sugestije vještaka saobraćajne struke koji smatraju da je kontraproduktivno korišćenje zimskih guma kada je temperatura vazduha iznad sedam stepeni Celzijusa. Samim tim, čini se spornim i određivanje fiksnog datuma korišćenja zimske opreme, bez obzira na meteorološke uslove u Crnoj Gori“, kažu u MUP-u.

Zakonom će biti definisano šta su zimski uslovi na putu, da bi se znalo kad treba koristiti zimske gume.

“Odnosno da je zimska oprema potrebna samo onda kada je put prekriven snijegom, ledom ili poledicom. Sa druge strane, MUP smatra da bi organ nadležan za poslove saobraćaja trebalo posebnim aktom da odredi koji su to putevi, odnosno djelovi puta, na kojima je zbog vremenskih ili nekih drugih uslova potrebno korišćenje zimske opreme. Ovakvo rješenje postoji i u zakonu Republike Hrvatske, i po mišljenju eksperta koji je učestvovao u izradi predloga zakona, pokazalo se vrlo efikasnim“, kažu u ovom vladinom resoru.

Prošla zima, koja je protekla bez snijega, naročito na Primorju i u Podgorici, prema podacima MUP-a, zbog neposjedovanja i nekorišćenja zimske opreme kažnjeno je skoro 800 vozača.

Osim ovog dijela u izmjeni zakona, biće izmjena ZOBS-a i u dijelu kaznene odredbe, te će tako kazne za pojedine prekršaje biti smanjene i do tri puta.

Pretpostavljamo da su se iz MUP-a odlučili na ovaj korak nakon prijava građana da većina policijskih automobila nije posjedovala zimske gume u obaveznom periodu.