19-05-2023

Živković: Ne bavimo se populizmom, već želimo da vratimo ozbiljnost i odgovornost na političku scenu

U programu koalicije „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! – Danijel Živković”, sadržan je set mjera i konkretnih rješenja za ono što su nagomilani problemi i izazovi sa kojima se suočava Crna Gora - poručio je nosilac te izborne liste Danijel Živković.


Živković, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

Živković, koji je i vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da su prethodne dvije i po godine posvetili pažnju odbrani nacionalnih interesa, smijenili dvije vlade, konstatujući da to nije donijelo dobro Crnoj Gori.

Na predstavljanju programa koalicije "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! – Danijel Živković", on je kazao da Crnoj Gori mogu ponuditi konkretna rješenja za obnavljanje zemlje, koja je, kako kaže, zaustavljena na procesu evropskih integracija, dok ekonomski stagnira.

- Sad vjerujemo da možemo ponuditi konkretna rješenja. Crna Gora je zaustavljena u procesu integracija, što je konstatovano i kroz izvještaje Evropske komisije. Jedan od ciljeva i mjera programa je da učinimo Crnu Goru prvom sljedećom članicom EU. Ne govorim to kao floskulu, već na bazi onoga što je znanje ljudi na našoj listi - poručio je Živković na konferenciji za medije na kojoj koalicija koju predvodi predstavlja izborni program.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je ekonomski zaustavljena i na sjeveru i na jugu, zbog čega je njihova lista donijela plan, kako bi spriječila bankrot, te loše ekonomske scenarije, a obezbijedila prisustvo investitora.

- Kroz dolazak investitora, jedino možemo pokrenuti novu ekonomsku vrijednost - istakao je Živković.

Lista koju prevodi, kako je rekao, ima pet doktora nauka, univerzitetske profesore, ljekare, magistre, poljoprivrednike koji zajedno mogu mnogo da ponude Crnoj Gori.

- Do povjerenja se dolazi trudom i radom, naučili smo greške - ne skrivamo ih i ne guramo pod tepih - istakao je Živković, pozivajući građane da dobro pogledaju njihovu ponudu 11. juna i dobro razmisle kome će dati povjerenje.

- Mi smo nakon tri godine došli do mogućnosti da pokrenemo pravac Crne Gore na kom je zastala. Ne bavimo se populizmom - bez ove koalicije nema stabilne Vlade, a bez stabilne vlade nema prosperiteta Crne Gore - izričit je Živković.

Poručio je da će odgovono voditi ekonomiju države.

- Bićemo ozbiljni u odnosu na ono što je povjerenje i nećemo ga prokockati. Naučili smo greške i na bazi ovog programa ponudićemo bolju pespektivu građanima - zaključio je Živković.

Ivan Vuković, potredsjednik DPS rekao je, citirajući bivšeg američkog predsjednika Kenedija, koji je obećao da će Sjedinjene države, čovjeka poslati na mjesec "ne zato jer je lako, nego zato što je teško", rekao da će i koalicija u kojoj je, popraviti stanje u Crnoj Gori "ne zato što misli da će biti lako, nego zato što je teško".


Vuković, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

- Kao posljedica neodgovornosti aktuelne i prethodne Vlade, Crna Gora je zaustavljena na putu integracije, zaustavljen je ekonomski razvoj zemlje... Crna Gora stoji, a mi ćemo je pokrenuti. Ne populističkim parolama, ne presipanjem iz šupljeg u prazno, ne vrijeđanjem inteligencije ljudima, već teškim radom - poručio je Vuković.

Redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore Nikola Milović rekao je da je situacija u kojoj se nalazi Crna Gora motiv da bude ovdje.

- Kao profesor Ekonomskog fakulteta imam odgovornost prema profesiji, ali i prema našoj djeci i prema našoj budućnosti. Situacija je takva, jer su prethodne dvije i po godine pokazale da oni koji su bili na vlasti ne umiju da upravljaju ekonomijom zemlje. Moj motiv je da promijenimo situaciju jer će naše znanje dovesti do cilja - da svaki pojedinac bude ekonomski samostalan, da ima život dostojan evropskog nivoa življenja - ocijenio je on.


Milović, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

On je kazao da će pokrenuti investicioni ciklus vrijedan milijardu eura i značajno unaprijediti poslovni ambijent kako bismo podstakli ekonomski rast, otvorili nova radna mjesta i obezbijedili veće budžetske prihode.

Tvrdi da će posljedica većeg ekonomskog rasta i dodatne vrijednosti uticati na povećanje prosječne bruto zarade u Crnoj Gori za 50 odsto.

- Smanjićemo stopu poreza na dobit za pravna lica na devet odsto i ukinuti obavezu plaćanja ovog poreza za IT kompanije - poručio je Milović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša naglasio je da je država socijalne pravde moralni imperativ svakog onoga ko se bavi politikom, a kvalitet države mjeri se odnosom prema najranjivijim kategorijama.


Mugoša, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

- U prethodne dvije godine imali smo drastično povećanje troškova, dvocifrenu inflaciju. Postali smo najskuplja zemlja u regionu, imamo preko 6.000 korisnika MOP-a, imamo 40.000 penzionera sa najnižom penzijom, 60.000 građana sa minimalnom zaradom. Svaki peti građanin je u riziku od siromaštva. Izostala je adekvatna podrška prema onima kojima je trebalo da bude najveća. Zato moramo da kreiramo realne mjere za poboljšanje života - naveo je Mugoša.

Dr Jevto Eraković koji je takođe na listi koalicije "Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! – Danijel Živković" rekao je da sistem zdravstvene zaštite pokazuje da se nalazimo na samom dnu, a da je zdravstvo na koljenima.

- Pokušaćemo da vratimo dostojanstvo građanima, pacijentima, ali i zdravstvenim radnicima koje je urušeno u prethodnom periodu. Naš zdravstveni sistem je na koljenima. Liste čekanja su nikad duže, a dostupnost ljekarskh usluga nikad gora - rekao je Eraković.

Eraković je kazao da se na preglede čeka mjesecima.

- Kao što znate, dostupnost ljekova je nikad manja. Pacijenti su primorani da kupuju ljekove i medicinska sredstva, a mnogi ljekovi izbačeni su sa liste ljekova, dok su pacijenti primorani da ih kupuju - podsjetio je Eraković.


Eraković, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

Suština problema je, kako je rekao, ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje.

- Samim tim za zdravstrvo je nedostajalo preko 200 miliona eura. Kako je to nadoknađeno, vidjeli smo - isključivo pozajamljivanjem, ali ni ta šema piramidnog pozajmljivanja nije mogla da bude dostignuta u svakom trenutku pa su u pojedinim trenucima najteži pacijenti bili bez terapije - kazao je Eraković.

Rekao je i da lista na kojoj je, ima plan da stvari promijeni na bolje, a prije svega, kroz vraćanje doprinosa.

Stefan Ćulafić, docent na Mašinskom fakultetu, podsjetio je na istraživanje prema kojem 80 odsto građana želi da bude dio EU.

- Isto tako izvještaj Evropske komisije, pokazuje da je pristupanje EU i naša agenda u potpunosti stala. Ovo djeluje destimulišuće na mlade ljude zato su i ostali podaci koje vidimo u istraživanjima a to je da 50,8 % ne vjeruje da za njih postoji mogućnost zaposlenja, dok trećina mladih želi da napusti Crnu Goru - podsjetio je Ćulafić.

Kao docent na Mašinskom fakultetu, svjestan je kaže, kakvim talentima raspolaže Crna Gora.


Ćulafić, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

- Mi moramo to da iskoristimo, kako kroz ulaganje u reformu sistem obazovanja, tako i kroz povezivanje IT sektora i IT privrede. IT privreda može biti nosilac razvoja Crne Gore i kompletan doprinos može da izvozi van Crne Gore, što je dodatni kvalitet. Ideja je da brendiramo Crnu Goru tako što ćemo kroz pametnu specijalizaciju, korišćenjem IPA fondova da pomognemo Crnoj Gori u procesu pristupanja EU.

Zoja Lalović Bojanić kazala je da društvenog napretka nacije, nema bez obrazovanja.


Lalović Bojanić, Foto: Koalicija „Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”

- Bez kvalitetnog obrazovanja ne možemo govoriti o inovativnosti, ni kreativnosti, niti demokratičnosti, niti o društvnoj koheziji.
Naš cilj je da Crna Gora postane punopravna članica EU, a to ne možemo ako nijesmo drušvo znanja. Zato će i mjera uspjeha naše poltiike biti kvalitetnije ulaganje u obrazovanje i naučno istraživačku djelatnost - rekla je Lalović Bojanić.

Podsjetila je da smo u prethodne dvije i po godine, u procesu obrazovanja imali revanšizam, zatim populizam, a onda ono što je najteže u obrazovanju - zaustavljanje reforme svih procesa koji smo započeli onda kad smo prepoznali da nešto u obrazovanju treba unaprijediti.