17-09-2021

Znate li kojim namirnicama možete zaštititi imunitet

U susret nam ide sezona gripa i prehlada, a nešto više od godinu se borimo s pandemijom koronavirusa - zbog čega je vrlo važno ponovo podsjetiti na zaštitu imuniteta. Evo šta trebate kupiti prilikom naredne posjete supermarketu.

Znate li kojim namirnicama možete zaštititi imunitet | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Većina ljudi se, tražeći zaštitu, najprije okreće ka vitaminu C, što i jeste jedna od prvih preporuka ljekara i stručnjaka. Vitamin C možete pronaći u narandžama, klementinama, limunu, limetama, grejpfrutu... Ovaj vitamin je potrebno unositi svakodnevno, a preporučuje se da žene unose 75 miligrama, a muškarci 90 miligrama.

Vitamin C možete konzumirati i iz špinata. Za vitamine A, C i E, kao i vlakna i minerale - konzumirajte brokulu. Preporuka stručnjaka su i crvene paprike, đumbir, ali i bijeli luk.

Opskrbite se jogurtom, ali birajte obični jogurt bez šećera i okusa. Možete ga zasladiti voćem ili medom - a redovnim konzumiranjem ćete unositi vitamin D u organizam.

Bademi su sjajan izvor vitamina E, što će vašem organizmu pomoći u borbi protiv prehlade. Odraslima je potrebno oko 15 miligrama vitamina E dnevno, što ćete unijeti pojedete li tačno 46 badema. Vitamin E možete pronaći i u sjemenkama suncokreta, koje su bogate i vitaminom B-6.

Zapamtite, nije dovoljno samo unositi ove namirnice u organizam - potrebno je pažljivo ih dozirati i voditi računa o unosu. Ne zaboravite održavati fizičku distancu i vodite računa o higijeni.

Izvor: Klix