19-03-2024

Zoja Zečević iz Budve nagrađena na literarnom konkursu povodom Svjetskog dana voda

Uprava za vode Crne Gore u saradnji sa Fondacijom "Čini dobro” povodom 22. marta, Svjetskog dana voda, organizovala je literarni konkurs za učenike i učenice osnovnih škola na temu "Voda za mir”. Među tri najbolja rada našao se i rad Zoje Zečevič, učenice Druge osnovne škole u Budvi.


Foto: Uprava za vode

Stručna komisija razmatrala je i pregledala 44 pristigla literarna rada u poetskoj, proznoj i dramskoj formi prema sljedećim kriterijumima: originalnost i kreativnost; jezička virtuoznost; sposobnost autora da prenese svoje misli na efektan način; dubina razumijevanja teme; svijest o značaju ovog prirodnog resursa; struktura i naracija. Procjenjivana je struktura rada, tok priče i kako su autori uspjeli održati pažnju čitalaca kroz svoje literarne kompozicije.

Komisija je na osnovu pomenutih kriterijuma izabrala tri najbolja rada:

Anđelka Magovčević, VIII, OŠ ,,Kekec” Sutomore (proza)
Anastasija Matović, VIII, OŠ ,,Kekec” Sutomore (poezija)
Zoja Zečević, VIII2, OŠ ,,Druga osnovna škola” Budva (drama)

Podsjećamo da su pravo učešća na konkursu imali učenici i učenice sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola koje primjenjuju Međunarodni program ,,Eko škole”, tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja ,,Zelena zastava” ili su se prijavile za pilotiranje pomenutog programa.

Za autore najboljih nagrada predviđene su nagrade (tablet, pametni sat i 3d olovka) koje će biti dodijeljene 22. marta na svečanosti povodom Svjetskog dana voda.

Literarni konkurs na temu „Voda za mir“ ima za cilj da edukuje mlade o značaju i potrebi očuvanja jednog od najvažnijih prirodnih resursa Crne Gore.

"Uprava za vode će i u narednom periodu ovakvim i sličnim akcijama dodatno skretati pažnju na važnost zaštite našeg prirodnog nasljeđa i promocije održivog upravljanja njim", zaključuje se u saopštenju tog preduzeća".