09-04-2024

Zolak: Problemi u budvanskom turizmu ponavljaju se više decenija i ne rješavaju se

Stručnjak za marketing u turizmu, Velibor Zolak za Radio Budvu sumirao je utiske sa panela "Aktuelna problematika razvoja turizma na lokalnom nivou" koji je prije par dana održan u hotelu "Palas" u Petrovcu. Panel je okupio veliki broj turističkih poslenika, a govorilo se o problemima koji mogu negativno uticati na predstojeću turističku sezonu.


Foto: Radio Budva

Zolak je ocijenio da su konstatovani ključni problemi koji su u Budvi već nekoliko decenija isti.

Građevinski radovi, raskopane ulice, manjak parking mjesta, problemi sa radnom snagom, smanjena avio dostupnost samo su neki od faktora koji podstiču zabrinutost kod onih koji žive od turizma.

"Znači, to su problemi koji se ponavljaju više decenija i ne rješavaju se. I zato ja nisam optimista kad me pitaju šta očekujem od ove turističke sezone. Pa šta mogu očekivati? Mogu očekivati da putujem od Bečića do Budve pola sata, da ne mogu naći mjesto na plaži... A sad vidim, neki dan radosno saopštavaju da je rok za izgradnju ovih 200 ili 300 metara ulice prije 15. jula. A šta to znači? Pa i da se završi do 1. juna pa opet je problem", naveo je Zolak.

On je pohvalio vrlo dobra zapažanja predstavnika Udruženja ugostitelja Budve.

"Luka Vučković je sjajno primijetio da grad nema olimpijski bazen u kojem može da se trenira plivanje. Nema skakaonice, nedostaje nam bolnica, tu je i problem reciklaže. Ja više ne znam za grad u svijetu u kojem ne postoje tri četiri različite kante za smeće - za papir, plastiku, organsko. Neću da pričam o Starom gradu i slično. Znači, to su problemi koji nas bole. Možemo li da proširimo plaže? Da izgradimo parkinge? Da država popiše smještajne kapacitete? Ali kada imamo Ministarstvo turizma koje se ne bavi ozbiljno turizmom, šta možemo očekivati. Moramo se sami snalaziti i samoorganizovati na nivou grada. Nama ovakav razvoj turizma više ne odgovara i moramo pokušati da vratimo grad nama, stanovnicima. Da u ovom gradu ne odlučuju drugi ljudi. Jer ovo je vrsta kapitalizma u kojem kapital radi šta hoće i mi to moramo blokirati", smatra Zolak.

Prema njegovom mišljenju, situacija na Svetom Stefani je tužna priča crnogorskog i budvanskog turizma.

"Jugoslavija je imala dvije ikone, dva simobla - to su bili Dubrovnik i Sveti Stefan. Oni su bili poznati širom svijeta. Dok je Dubrovnik napredovao i dalje se razvijao, došli smo do toga da Sveti Stefan ne postoji na turističkom tržištu", ocijenio je Zolak.