05-09-2020

ŽPCG: Krenuo samo 21 putnik

U četvrtak je, poslije pet i po mjeseci, ponovo uspostavljen međunarodni željeznički putnički saobraćaj na relaciji Bar – Beograd – Bar, a za prvi polazak prodata je samo 21 karta na blagajnama.


Ilustracija, Foto: Pixabay

To je, kako su iz Zeljezničkog prevoza (ŽPCG) kazali za Pobjedu, trećina u odnosu na isti period prošle godine.

Iz te kompanije su objasnili da još nemaju podatak koliko je karata prodato direktno u vozu i da će on biti naknadno poznat.

Kako preciziraju, ako se uzme u obzir ukupan kapacitet voza i smanjen broj raspoloživih mjesta u prodaji zbog održavanja preporučene fizičke distance, popunjenost tog voza u četvrtak bila je manja od 20 odsto.

PR menadžer ŽPCG, Jovana Jovanović, kazala je da je za voz koji saobraća na relaciji Bar – Topčider prodata 21 karta na blagajnama.

“Od toga za mjesta za sjedenje sedam karata, u kušetu i u spavaćim kolima još po toliko. U istom periodu prošle godine okvirno smo prodavali 25 mjesta u spavaćim kolima, 20 u kušetu i 30 za mjesta za sjedenje“, navela je Jovanović, dodajući da je interesovanje za prvi polazak međunarodnog noćnog voza nakon obustave saobraćaja bilo nešto veće iz pravca Beograda, odnosno Topčidera nego iz pravca Bara.

Jovanović je rekla i da podaci pokazuju da je interesovanje za polazak u petak bilo slično, kao i prvog dana.

“Ono što je pozitivno jeste da su za polazak za petak iz Bara prodata sva mjesta u kolima za prevoz praćenih automobila, što pokazuje opravdanost odluke da međunarodni saobraćaj započnemo uvodjenjem noćnog voza”, kazala je Jovanović.

Navodeći da je u dogovoru sa Srbija vozom odlučeno da se najprije uvede noćni voz, koji, kako je objasnila, ima raznovrsniju ponudu i za koji je postojalo veće interesovanje, Jovanović najavljuje i da bi u zavisnosti od interesovanja putnika i potražnje u narednom periodu mogao da bude uspostavljen i dnevni polazak na ovoj relaciji.

O tome bi, kako je dodala, javnost bila blagovremeno obaviještena.

“Nadamo se da će se epidemiološka situacija ubrzo poboljšati, kao i da će doći do ukidanja obaveznih PCR ili Elisa testova, što bi umnogome olakšalo i doprinijelo normalizaciji saobraćaja i većem interesovanju putnika za korišćenje naših usluga kao što je to bio slučaj prethodnih godina”, rekla je Jovanović.

Ona je podsjetila da za putnike koji putuju iz Crne Gore ka Srbiji nije potreban PCR test, dok posjedovanje negativnog PCR testa ili pozitivnog Elisa testa ne starijeg od 72 časa važi za putnike koji dolaze iz zemalja sa žute liste među kojima je i Srbija.

“Provjera posjedovanja negativnog PCR testa ili pozitivnog Elisa testa ne starijeg od 72 časa je u nadležnosti Sanitarne inspekcije koja u stanici Bijelo Polje provjerava primjenu ove mjere, a naše vozopratno osoblje obavlja termalni skrining pri ulazu putnika u voz i vizuelno provjerava simptome”, objasnila je Jovanović.

Kako je podsjetila, u skladu sa preporučenim mjerama, putnici u međunarodnom saobraćaju u obavezi su da nose zaštitne maske, kao i da drže fizičku distancu.

Poštovanjem ovih mjera, nakon uspostavljanja saobraćaja iz ŽPCG su, kako je kazala Jovanović, zadovoljni.

Iz ŽPCG je ranije saopšteno da će noćni voz iz stanice Bar polaziti u 19 sati, iz Podgorice u 20 sati i pet minuta i iz Bijelog Polja u 22 sata i 43 minuta, sa dolaskom u Beograd u šest sati i 12 minuta.

Polazak voza iz Topčidera je u 21 sat i deset minuta.


Izvor: Pobjeda/MINA News