29-05-2019

Žućenica - Jelo siromaha ili kraljica trpeze

Žućenica je autentična primorska divlja jestiva trava nekada poznata kao jelo siromaha što je u teškim vremenima othranilo generacije i generacije ribara i seljana primorskoga kraja.

Žućenica -  Jelo siromaha ili kraljica trpeze | Radio Televizija Budva

Žućenica je veliki prijatelj ljudksog organizma, može da se spremi kao salata, dinstana, kuvana ili kao dodatak jelu, te se može stavljati u pite, kuvana jela i kačamak, trenutno je sezona žućenice u jeku i ukoliko je nikada nijeste probali pravi je trenutak za to.

Divlja cikorija, gorko zelje, konjska žućenica, radič, talijanska salata – razni su nazivi za ovu dobru, a skromnu biljku – prijatelja našeg organizma, iz porodice radiča.

Postoji nekoliko vrsta: ona koja se zvanično zove radič, blijedo zelene boje, dobijena kultivisanjem, zatim još jedna koju zovu cikorija, intenzivno zelene boje i crvena.




Svima im je zajednički blago gorak ukus. Koju god boju da probate, nećete pogriješiti. Od vitamina, najbogatija je vitaminom C i provitaminom A u tragovima, a sadrži i vitamine B1 i B2, kao i vitamin K I minerale kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i g vožđe.

Listove jedemo svježe ili termički obrađene, a korijen može da se koristi kao dodatak bijeloj kafi ili kao njena zamjena za kafu. Korijen cikorije sadrži inulin i oligosaharide. Inulin je je ugljeni hidrat koji zahtijeva svoju priču; to je prebiotik - nesvarljivo vlakno koje "dobre bakterije" u našem crijevu (probiotici) koriste kao hranu i tako doprinosi opštem zdravlju organizma.

Da se vratimo listu. Može da se spremi kao svježa salata, ali i da se blanšira, dinsta ili peče. Konzumiranjem ove biljke potičemo izlučivanje nagomilanih otrova iz tijela i na neki način obnavljamo našu krv. Dobro djeluje na regulisanje i održavanje normalne probave.

Može se naći u prirodi, na livdama i pašnjacima i to je jedna od pogodnosti ove biljke.

Načini spremanja žućenice:

Klasika:

U kipuću vodu dodajte opranu žućenicu, pa kratko prokuvajte. Ocijedite je i isjeckajte na sitno. Zagrijte maslac i na njemu popržite sjeckane pečurke i žućenicu. Pospite brašnom. Ostavite da se kratko sve proprži, pa nalijte malo vode. Dodajte paradajz pire, izmiješajte i pržite da se masa zgusne. Na kraju dodajte preostalu tečnost, pobiberite i posolite. Servirajte uz kuvana jaja, pospite sjeckanim peršunom i služite toplo.

Podsjetnik: dovoljno je 1 jaje uz više priloga.

Vrhunska pita:

Potrebne su vam kore za pitu. Dobro operite žućenicu i mladi luk. Sitno ih nasjeckajte i izmiješajte u dubljoj posudi. Jednu ili više vrsta mladog sira izmrvite i dodajte žućenici i luku zajedno sa sitno narendanim parmezanom.

Umutite jaja i jogurt, malo posolite i pobiberite. I ovu smjesu dodajte u smjesu od žućenice, luka i sireva. Sve dobro izmiješajte. Na kore pospite pripremljenu smjesu, zamotajte i slažite u namazan pleh za pečenje. Pecite dok ne porumeni.

Jednostavan, a divan obrok:

Napraviti pire od krompira. Žućenicu očistiti i sitno isjeckati. Pomiješati vrući krompir i sitno izrezanu žućenicu. Začiniti maslinovim uljem, limunovim sokom, bijelim lukom (po želji) i posoliti. Dobro izmiješat i.

Žućenica na krtolu:

3-4 krompiraŽućenca na krompiru
Veza žućenice
Maslinovo ulje
1 limun
So i biber

Žućenicu operite i isjecite na uske rezance, posolite, prelijte sa 1-2 kašike maslinovog ulja i sokom limuna, i ostavite da odstoji.

Za to vrijeme obarite krompir izrezan na kocke u slanoj vodi. Kad je krompir kuvan, ocijedite vodu preko poklopca, pa ostavite krompir par minuta de se prohladi.

Prohlađenu žućenicu dodajte na prohlađen ali još uvijek topao krompir, pa lagano s dvije viljuške promješajte.

Po ukusu dodajte soli i bibera, limunovog soka ako volite kiselije, kao i maslinovog ulja.

Žućenica na krompiru može da se servira kao topao prilog na primjer, uz ribu ili pohovane šnicle, a možete je i ohlađenu servirati kao salatu ili laganu posnu večeru.