15-05-2024

Županović: Definisati politiku cijena u skladu sa kvalitetom usluge

Da li će ova sezona ispuniti očekivanja je, uoči početka iste, aktuelno pitanje, a iz resornog ministarstva poručuju da je ovogodišnja predsezona, prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore od 9. maja, ohrabrujuća, te da će sezona biti uspješna.


Foto: Lazar Gregović

U vezi sa tim, turistički ekspert, prof. dr Ivo Županović je u jutarnjem programu TV Budva kazao da zvanični podaci o privatnom smještaju još nisu dostupni, te da je procjenu uspjeha sezone u ovom trenutku nezahvalno komentarisati, s obzirom na činjenicu da se 80% sezone dešava u junu i septembru.

Pored toga, u pogledu promocije turističkih potencijala Crne Gore, prof. Županović ističe potrebu za konkretnijim pristupom. Naime, navodeći primjer Hrvatske, gdje je ruralni turizam uspješno integrisan u ponudu, ističe da Crna Gora treba da iskoristi svoje resurse na sličan način.

„To je u susjednoj Hrvatskoj izuzetno razrađeno, gdje su uz pomoć države rustični sadržaji pretvoreni u vinarije, što svakako mislim da mogu da urade Budva, Kotor i Herceg Novi. Unapređenje naših sadržaja u turizmu nije komplikovano, potreban je samo timski koordinisani rad koji bi dao rezultate“, objašnjava Županović.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Što se tiče tržišta prioritetnih destinacija, on naglašava da su se, zbog geopolitičkih promjena, neka nova tržišta nametnula, te da Crna Gora ima dobru strategiju turizma, ali da se ista u praksi ne sprovodi.

Kada je u pitanju Kotor, kao koordinator tima za izradu strategije turizma ove opštine, prof. Županović ističe paradoks smanjenja broja stanovnika u odnosu na prethodne popise, istovremeno bilježeći povećanje broja stanova. To naglašava potrebu za inkluzivnim pristupom razvoju destinacije, kako bi domicilno stanovništvo imalo koristi od turizma.

Analizirajući avio dostupnost, prof. Županović upoređuje Crnu Goru s Albanijom, ističući potrebu za širim spektrom avio linija radi jače disperzije tržišta.

U vezi sa cijenama, on naglašava da iste moraju biti u skladu sa kvalitetom usluge, te ističe potrebu za jasnom politikom cijena kako bi se osigurala dugoročna održivost turizma.

Na kraju, nedostatak radne snage ostaje jedan od gorućih problema. U tom kontekstu, Županović predlaže uvođenje institucije stalnog sezonskog radnika kao moguće rješenje za ovaj problem, kako bi se osigurala stabilnost kako za radnike, tako i za poslodavce.