25-06-2024

Županović: Ključni iskorak je uvođenje instituta stalnog sezonskog radnika

Problem deficita radne snage i ove sezone se nastavlja. Kako je istakao prof. dr Ivo Županović, redovni profesor ekonomije turizma, ovaj problem bi bio riješen uvođenjem instituta - stalni sezonski radnik, te motivacijom kvalifikovane radne snage.

Županović: Ključni iskorak je uvođenje instituta stalnog sezonskog radnika | Radio Televizija Budva

Foto: HG Budvanska rivijera

Nema ključnih iskoraka kada je u pitanju zapošljavanje sezonske radne snage smatra Županović.

"Ključni iskorak je institut stalnog sezonskog radnika koji je prisutan u Hrvatskoj gdje obezbjeđujete sigurnost poslodavcu i sigurnost radniku. Radnik u periodu kada ne radi dobija određenu nadoknadu, prva tri mjeseca dvije trećine, a nakon toga jedna trećina zarade i to su neki magistralni pravci koje jednostavno moramo pratiti", kazao je gostujući u jutarnjem programu TV Budva.


Županović/Foto: printscreen

Sezonske poslove treba prezentovati na razne načine tokom cijele godine, na mjestima gdje bi se srele ponuda i potražnja.

"Neophodna je konstantna, da ne kažem dnevna komunikacija između turističkog, kadrovskog i sektora za zapošljavanje. Ne mislim samo na državni već i na privatni sektor u dijelu zapošljavanja, jer nije poenta, niti je moguće mlade ljude koji su sada diplomirali, ili će diplomirati animirati za turizam tako što ćete staviti oglas u novinama ili na portalu. Već raditi konstantno "career days" ili slične vrste manifestacija koje će se odvijati makar na mjesečnom nivou, da objasnite tim ljudima da to nije bauk, da neće raditi po 15 sati dnevno, da nemaju tu percepciju već da se moraju jednostavno i sa aspekta biznis zone te stvari uozbiljiti", poručio je Županović.