10-02-2020

ZZZ Budva: Novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti iznosi 108 eura

Pravo na novčanu nadoknadu u visini od 108 eura od strane Zavoda za zapošljavanje Budva, imaju sva lica koja su ostala bez zaposlenja ne svojom krivicom.

ZZZ Budva: Novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti iznosi 108 eura | Radio Televizija Budva

Period primanja nadokande zavisi od dužine radnog donosa, a sve vrijeme trajanja nadoknade uplaćuju se i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Tehnološki višak, stečaj firme, prestanak ugovora o radu samo su neki od uzroka prekida radnog odonosa kojim lice kojem je radni odnos prestao stiče određena prava od strane Zavoda za zapošljavanje, među kojima je i određena nadoknada u visini od 108 eura. Period dužine primanja, zavisi od dužine staža, kazao je Nebojša Vujačić savjetnik za zapošljavanje.

"Tri mjeseca traje novčana naknada ako lice ima od tri mjeseca do pet godina radnog staža ili može devet mjeseci sa prekidima u godinu ipo dana, šest mjeseci ako ima staž osiguranja od pet do 15 godina, devet mjeseci ako ima staž osiguranja od devet do 15 godina, 12 mjeseci ako ima staž od 25 do 35 godina, ako nezaposleni ima više od 35 godina novčana naknada ide sve do sticanja uslova zaposlenja ili do penzije" kazao je Vujačić.

Ukoliko se raskid radnog odnosa obnavi sporazumno, krivicom zapsolenog u tom slučaju zaposleni gubi pravo na ovakav vid nadoknade. Svakako neophodno je kako dodaje Vulačić u cilju ostvarenja ovih prava Zavodu za zapošljavanje dostaviti slijedeću papirologiju:



"Treba da donesu ugovor o radu za odrađni period ili rješenje o tehnološkom višku, odjava osiguranja JPR obrazac i listibg staža iz fonda PIO" kazao je.

Budući da postoje slučajevi gdje kako navodi naš sagovornik neke firme nijesu redovno izmirivale svoje obaveze, pa samim tim nijesu uplaćicvani doprinosi, obrazac M4 je teško dobiti.
U tim slučajevima je kako dodaje neophodno riješiti problem sa poslodavcem ili kontaktirati inspekciju rada koja bi ubrazala to pitanje jer u suprotnomnezaposleni gubi pravo na naknadu.