03-10-2019

Suva smokva – mala riznica zdravlja

Suvog voća sjetimo se uglavnom zimi i tokom posta, što je nepravdeno s obzirom da su suve smokve veoma zdrave i hranjive.

Suva smokva – mala riznica zdravlja | Radio Televizija Budva

Malo je poznato da suve smokve sadrže više kalcijuma od kravljeg mlijeka, ali i da imaju pet puta više kalorija od svježeg ploda pa su potencijalna opasnost za vitku liniju ako preterujete.

Suve smokve su savršena užina zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, a koji nam u trenu vraćaju izgubljenu energiju. Grickanje ovih plodova rešiće vas nervoze i nesanice, poboljšati pamćenje i koncentraciju jer pozitivno stimuliše rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu.

Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalijuma niveliše krvni pritisak.



Suve smokve su borac protiv osteoporoze i svega desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidantima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga. Sa konzumiranjem suvih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari.

U kulinarstvu se može koristiti u salatama, kao i u sosevima uz divljač, o kolačima i džemovima da ne pričamo.

Naše primorje obiluje smokvama, pa se nadamo da ste koju osušili i ostavili za zimske dane kada će vam dobro doći ova tradicionalna delicija.