27-02-2020

Avionske karte u Kini jeftinije od šoljice kafe

Dvije trećine domaćih letova planiranih za februar su otkazani što stavlja veliki pritisak na avio-prijevoznike i aerodrome širom Kine.

Avionske karte u Kini jeftinije od šoljice kafe | Radio Televizija Budva

Ponajveće posljedice epidemije osjeća avionska industrija u Kini. Svakog dana u februaru je u prosjeku otkazano oko 10.000 domaćih letova, a kako bi ponovno podstakle domaću potražnju, kineske avio-kompanije nude ekstremno niske cijene karata.

Karta u jednom smjeru Šangaj – Chongqing ili Shenzhen – Chengdu, destinacije udaljene po 1,500 kilometara, se pronalaze i po 20 USD, dok low-cost kompanije nude cijene niže i od 4 USD.

To je trenutno cijena niža i od uobičajene kafe u Starbucksu (4.5 USD), najpopularnijem lancu za ispijanje tog napitka u Kini.

Kineski analitičari napominju kako kompanije u ovome trenutku samo žele stabilizovati domaću potražnju i vratiti povjerenje putnika.

„Mnogi kineski avio-prevoznici su direktno podsticani od države da održavaju ključne domaće pravce“, napominje Luya You, analitičar Bank of Communication Internationala.

„Tokom ovogodišnjih praznika prosječni dnevni promet za cijelu Kinu je iznosio 470.000 putnika, što je pad od 75 posto u odnosu na lani”, dodala je.

Vodeći hongkongški avio-prevoznik Cathay Pacific je, do daljnjeg, na neplaćeni dopust pustio svojih 25.000 od ukupno 33.000 zaposlenika nakon otkazivanja 60 posto letova, te nametnutih restrikcija prema inostranim destinacijama.

Nastavak je to na tri sedmice neplaćenog dopusta za 27.000 svojih zaposlenih iz početka februara, nakon procjene kako se turistički sektor u Hong Kongu ne može oporaviti u prvoj polovini ove godine.

Matej Balen, SEEbiz