21-05-2021

Biro rada Budva: Ove sezone veće interesovanje poslodavaca za domaćom radnom snagom

Prema statističkim podacima od početka 2021. godine na sezonskim poslovima u Budvi angažovano je 80 lica sa evidencije nezaposlenih, kazala je za naš portal Slobodanka Đureinović Nikčević, šefica Biroa rada Budva.


Foto: Portal RTV Budva/ J.M.

Od januara 2021.godine do danas objavljeno je 848 slobodnih radnih mjesta na sezonskim poslovima i to u oblasti pružanja usluga smještaja i ishrane,administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti i trgovine, saopšteno je našem portalu iz Biroa rada Budva.

"Značajna je saradnja biroa sa poslodavcima u pogledu pružanja usluga posredovanja ,tako da očekujemo da će broj lica angažovanih na sezonskim poslovima biti znatno veći u odnosu na proteklu sezonu. Poslodavci su takođe ove sezone iskazali veće interesovanje za angažovanje domaće radne snage", kazala je za naš portal Slobodanka Đureinović Nikčević, šefica Biroa rada Budva.

Na sezonskim poslovima uglavnom se zapošljava nekvalifikovana radna snaga,za obavljanje poslova pomoćnih radnika,zatim lica sa III i IV stepenom stručne spreme. Za pojedine rukovodeće pozicije kao što su menadžeri angažuju se lica sa višom i visokom stručnom spremom. Za rad na sezonskim poslovima ,najviše se traže kuvari i konobari, koji ujedno predstavljaju deficitaran kadar, a pored njih traže se i šankeri ,sobarice ,pomoćni radnici u kuhinji, poslastičari, recepcioneri.

"Što se tiče Programa "Podsticaj za sezonsko zapošljavanje" koji je u toku ,mi ćemo tek u narednom periodu imati podatke o broju lica koja su zaposlena po osnovu ovog projekta. Program je namijenjen licima koja se vode u evidenciji nezaposlenih lica Zavoda duže od tri mjeseca. Ciljnu grupu koja je obuhvaćena ovim programom čine nezaposlena lica do 30 godina života i nezaposlene žene", istakla je Đureinović Nikčević.

Podsjećamo da je Zavod za zapošljavanje Crne Gore 17. maja objavio Javni konkurs za realizaciju Programa »Podsticaji za sezonsko zapošljavanje«, u 2021. godini. Cilj programa je povećanje zaposlenosti nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda, koja imaju potrebne vještine, ali se suočavaju sa poteškoćama u pronalaženju posla zbog drugih ličnih karakteristika.

U program će, na period do tri mjeseca, biti uključeno 550 nezaposlenih lica koja su na evidenciji nezaposlenih, duže od tri mjeseca, i to: nezaposlena lica do 30 godina života i/ili nezaposlene žene. Zavod će pripremiti nezaposlena lica za učešće u programu, a poslodavci koji će realizovati program će iz te grupe pripremljenih lica izvršiti izbor i zaposliti ih na sezonskim poslovima.

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za realizaciju programa sa potrebnom dokumentacijom je 31. maj 2021. godine u 15h.

Sve informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu ZZZCG.

J.M.