19-01-2022

CG zbog utaje poreza godišnje gubi 60 miliona

Utaja poreza značajno je pitanje u Crnoj Gori, koja u prosjeku gubi i do 60 miliona eura godišnje, navodi se u izvještaju o ilegalnim finansijskim tokovima u regionu. Izvještaj je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala a nazvan je "Ilegalni finasijsjki tokovi u Crnoj Gori, BiH i Srbiji".

CG zbog utaje poreza godišnje gubi 60 miliona | Radio Televizija Budva

Pranje novca veliki problem (foto: pixabay)

Kako se ističe, procjene pokazuju da je više od 20 odsto tržišta duvana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ilegalno, a te zemlje deluju i kao tranzitne zemlje za višeprofitne destinacije u EU za ilegalnu robu

"Luka Bar jedna je od najvećih jadranskih luka na Balkanu i glavna je ulazna tačka za ilegalnu robu koja prelazi region. Država je zabiljležila značajno smanjenje krivičnih djela, ali nema znakova smanjenja onih finansijskih s obzirom na veliku neformalnu ekonomiju", piše u izvještaju.

Kako se tvrdi, izražena je zabrinutost zbog rizika od korupcije u odbrambenoj industriji Crne Gore. Nedavni indeks upravljanja odbranom Transparensi internešenela dao je Crnoj Gori ocjenu „vrlo visok rizik” s obzirom na njenu lošu kontrolu nad rizikom prilikom nabavke odbrane i upravljanjem finansijskim i operativnim rizikom.

"Crna Gora je 2013. ukinula zakon koji je ograničavao strana ulaganja na 49 odsto u nacionalna odbrambena preduzeća. To je omogućilo stranim preduzećima da uđu na tržište koje je već pogođeno korupcijskim skandalima u vezi sa raširenim nedostatkom transparentnosti. Tokom godina postojalo je nekoliko slučajeva optužbi za trgovinu oružjem u Libiju i Levant, ali bez procesuiranja konkretnih slučajeva", navedeno je u izvještaju Globalne inicijative.

Kako se ističe, najveću pažnju privukli su krupni slučajevi trgovine duvanom.

"Na primjer, u maju 2019. godine otkriveno je da je do 840 miliona takozvanih 'jeftinih bijelih' cigareta izvezeno iz Crne Gore od strane grupe uglavnom ofšor kompanija sličnim rutama i često istim ribarskim brodovima ili malim teretnim brodovima, koji plove Mediteranom bez prijavljivanja svojih pozicija", navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je da je utaja poreza značajno pitanje u sve tri zemlje.

"Srbija u prosjeku gubi 100 miliona eura godišnje, a Crna Gora, sa ekonomijom koja je deset puta manja od Srbije, gubi i do 60 miliona eura", ističe se u dokumentu.

U Crnoj Gori, kako se tvrdi, jedina kompanija koja poseduje službenu licencu za organizovanje lutrijskih igara na sreću ranije je bila povezana sa organizovanim kriminalom.

"Čini se da su klađenje i kockanje putem interneta takođe privlačni – u Srbiji se pretpostavlja da su kladionice usko povezane sa političkim strankama i navijačkim grupama, dok se u Crnoj Gori navodi da su pripadnici klanova Kavač i Škaljari posjedovali nekoliko licenci za onlajn kockanje i automate", podvučeno je u izvještaju Globalne inicijative.

Rožaje u Crnoj Gori je, istče se, identifikovano kao ključni centar za skladištenje i distribuciju heroina.

"Heroin predstavlja značajnu mogućnost zarade za kriminalne grupe, jer ga usput transportuju, prerađuju, skladište i prepakuju. Kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vrijedi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrijednost kada se prodaje u EU", piše u izvještaju.

Kako se tvrdi, u Crnoj Gori, na primjer, vlada je trenutno u procesu redefinisanja institucionalnog okvira za poresku politiku, uključujući spajanje različitih institucija i stvaranje nove poreske uprave

"To je već omogućilo povraćaj od oko 30 miliona eura poslednjih godina", piše u izvještaju.

Navodi se da prema makro procjenama, nezakonita dobit u vrijednosti od 2-5 odsto BDP-a procjenjuje se da se godišnje opere u lokalnu ekonomiju– što je ekvivalent od 110–275 miliona eura u Crnoj Gori.