02-01-2024

Crni rekord ljudskih gubitaka u saobraćajnim nesrećama u Crnoj Gori

Na crnogorskim putevima je tokom 2023. godine život direktno izgubilo 77 osoba, čime je postavljen crni rekord u odnosu na prethodne godine, saopšteno je iz Uprave policije.


Foto: PG Patrola/arhiva

Oni su kazali da su se za 11 mjeseci prošle godine, zaključno sa 30. novembrom, dogodile i 6.052 saobraćajne nezgode u kojima su teško povrijeđene 534 osobe, a lakše je povređeno 2.345 osoba.

"Podsjećanja radi, na našim putevima u proteklih osam godina poginulo je 476 lica, pri čemu 77 u 2023. godini, 73 u 2022. godini, 55 u 2021. godini, 48 u 2020. godini, 47 u 2019. godini, 48 u 2018. godini, 63 u 2017. godini, i 65 u 2016. godini.
Pokazuje se da ovaj problem zahtijeva širu akciju, jer i pored pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, kao i brojnih apela, bilježe se opominjući podaci u stalnom rastu ljudskih gubitaka na putevima", navode u saopštenju.

Uprava policije ukazuje na značaj sinergije svih sektora – bezbjednosnog, saobraćajnog, zdravstvenog, obrazovnog, nevladinog i medijskog – kako bi se razvila drugačija saobraćajna kultura, ali i osnažio sistem koji bi kompenzovao ljudsku ranjivost i sklonost greškama.

"Vodeći uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama je neprilagođena brzina, a iza toga stoje različiti uticaji korišćenja alkohola i psiho-aktivnih supstanci, zatim umor i stres, ali drugi razlozi izostanka adekvatne koncentracije. Stoga je presudno važan napor različitih aktera u pravcu jačanja svijesti građana o opasnostima koje nosi neprilagođena i brza vožnja, a kako bi dali doprinos ličnoj, ali i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju", kazali su iz Uprave policije.

Oni ponovo apeluju na građane da vozilom upravljaju savjesno i odgovorno.

"Jedan trenutak nepažnje ili pogrešne procjene sopstvenih sposobnosti u saobraćaju može dovesti do tragičnih posljedica. Takođe, pozivamo sve ostale aktere da zajedno doprinosimo razumijevanju značaja poštovanja saobraćajnih pravila, a samim tim da čuvamo živote u saobraćaju", upozoravaju iz Uprave policije.