07-02-2024

Đukanović: Sud za prekršaje u Budvi u 2023. na ime izrečenih kazni naplatio blizu dva miliona eura

Tokom 2023. godine naplaćeno je blizu dva miliona eura na ime izrečenih novčanih kazni, kazao je gostujući u Jutrom iz Budve predsjednik Suda za prekršaje u Budvi, Marko Đukanović.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenjima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2023. imao je u radu preko 22 hiljade predmeta. Stopa ažurnosti na nivou Suda iznosila je oko 100 procenata.

Sud je na ime izrečenih novčanih kazni, troškova postupaka i sudskih taksi naplatio blizu dva miliona eura.

„Kada govorimo o broju naplaćenih kazni, troškova postupka i sudskih taksi, onda govorimo o brojki od 1.806.000, 33 eura. Ali, bitno je istaći da na ovu sumu treba da ide još najmanje 250 hiljada eura, što se odnosi na naplatu onih novčanih kazni u predmetima koji su formirani po zahtjevima za sudsko odlučivanje, po izdatim prekršajnim nalozima raznih inspekcija, agencija, odnosno nekih drugih podnosilaca zahtjeva. S obzirom da je kod tih naloga žiro račun za plaćanje kazne žiro račun inspekcije, bilo da je to komunalna, radna. Tako da govorimo o preko dva miliona eura naplaćenih kazni“, naveo je Đukanović.

Prema riječima predsjednika Suda, povećan je broj obrađenih predmeti iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

„Ukupno je u radu bilo 633 predmeta, od čega je u toku 2023. godine završeno 477, ili skoro tri četvrtine. Broj nezavršenih predmeta jesu predmeti koji su zaprimljeni u kasnijim mjesecima, u decembru prošle godine na primjer. Tako da su to predmeti koji će se takođe riješiti u što je moguće kraćim rokovima. A kada govorimo o kraćim rokovima, to je obično jedno do maksimum dva ročišta.“

Najveći udio u broju riješenih predmeta su osuđujuće odluke, pri čemu dominiraju novčane kazne, a potom i uslovne osude, kazne zatvora, kao i vaspitne mjere.

„Žene kao najčešće žrtve nasilja jesu ohrabrene da prijavljuju svaki vid nasilja, tako da iz godine u godinu dolazi do povećanja broja prijava nasilja u porodici. Sigurno je da je problem eskalirao, to je prepoznala i država kroz izmjenu krivičnog zakonodavstva. Tako da, od kraja 2023. i početka ove godine, gro svih radnji koje nasilnici počine unutar familije ide u krivični progon. Dakle, ne više u prekršajni. Postojaće i dalje prekršaji iz oblasti zaštite od nasilja u porodici, ali u mnogo manjem obimu nego što je to bilo prethodnih godina. Sada će sa nasilnicima da se pozabave nadležna tužilastva i osnovni sudovi“, rekao je Đukanović.

Predmeti po kojima je postupano uglavnom su se odnosili na voznju pod uticajem alkohola i narkotika, prolaske na raskrsnicama kroz crveno svjetlo, sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i narušavanje javnog reda i mira.