05-03-2024

Džon Frušante slavi 54. rođendan, donosimo pet najboljih solaža gitarskog velikana

Na današnji dan 1970. godine rođen je Džon Frušante, dugogodišnji gitarista kultne grupe „Red Hot Chilli Peppers“. Donosimo vam pet najboljih Frušanteovih solaža po našem izboru i kratku priču o njemu.


Frušante sa Pepersima na koncertu 2022, Foto: Wikipedia

Frušante je u Pepersima svirao u tri navrata. U bend je došao 1988. kao osamnaestogodišnjak. Tada je zamijenio preminulog gitaristu Hilela Slovaka, koji je uz pjevača Entonija Kidisa i basistu Flija bio osnivač grupe.

1989. Pepersi sa Frušanteom snimaju album „Mother's milk“, a dvije godine kasnije i „Blood Sugar Sex Magic“, sa hitom „Under the bridge“ koji predstavlja prekretnicu i karijeri američkog benda.

Život Džona Frušantea devedesetih mogao je da bude još jedna u nizu tragičnih rokenrol priča. Deceniju je obilježila njegova borba sa zavisnošću od narkotika, iz koje je na kraju uspio da izađe kao pobjednik. Čak i u tom turbulentnom periodu, a nakon napuštanja Pepersa, objavio je prve solo albume, a zatim se, sa velikom motivacijom i vođen muzikom izvukao iz kandži zavisnosti.

U RHCP se vratio 1998. godine i tada kreće potpuna revolucija u zvuku grupe, koju su pratili njihovi do tada najuspješniji albumi „Californication“ (1999) i „By The Way“ (2002). Ogroman doprinos novom zvuku Pepersa kao gitarista dao je upravo Frušante, koji godinama unazad slovi za dušu benda. Pepersi su i dalje nastavili da nižu uspjehe sa duplim albumom „Stadium Arcadium“ iz 2006, kojim je zaokružena transformacija zvukao od sirovog panka i fanka ka melodičnijem rokenrolu koji je zaštitni znak ovog kultnog benda.

Frušante 2009. ponovo napušta Peperse da bi se posvetio solo karijeri, a treći mandat u grupi započeo je deceniju kasnije. Kalifornijski sastav je 2022. snimio dva studijska albuma „Unlimited Love“ i „Return of the Dream Canteen“.

Sa Pepersima je snimio osam studijskih albuma, a takođe je objavio i dvadesetak samostalnih izdanja.

Od početka staža u Pepersima, Džon Frušante ubraja se među najznačajnije rok gitariste svih vremena. Ugledni američki časopis „Rolling Stone“ 2004. stavio ga je na 18. mjesto liste, a 2007. takođe u izboru „Rolling Stone“-a proglašen je za jednog od trojice „novih bogova gitare“.

U anketi Bi-Bi-Sijevog radija iz 2010. godine proglašen je za najboljeg gitaristu u posljednjih 30 godina od tada.

"Svaki gitarski solo treba da odražava muziku čiji je dio, a ne da postoji samo u svom sopstvenom malom svijetu", izjavio je Frušante jednom prilikom.


Povodom Džonovog 54. rođendana, donosimo vam najbolje Frušanteove solaže sa koncerata Pepersa po našem izboru:


5. „Dani California“ solo i jam session – Koncert u klubu „Alcatraz“ u Milanu (Italija) 2006.



4. Intro Jam na poznatom Muzičkom festivalu u Redingu (Velika Britanija) 2007.



3. Solo pjesme „Eddie“, novog koncertnog aduta Pepersa, u Ostinu (SAD) 2022.



4. Intro za „Californication“ Koncert u Slane Castle-u u Irskoj (2003)



5. „Parallel Universe“ na koncertu u Slane Castle-u (2003)





M.S.