17-07-2020

Grloman: Situacija za turističke vodiče je tragična, konkretnog posla nema

Prema posljednjim podacima TOB-a, u Budvi je tokom prošle sedmice boravilo 4,500 gostiju, a sredina jula i dalje nije donijela konkretan posao turističkim vodičima. Kako za naš portal ističe Darinka Grloman iz Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, situacija je tragična, stranaca gotovo da nema, dok domaći posjetioci nisu zainteresovani za usluge vodiča.


Darinka Grloman, Foto: Privatna arhiva

"Neobično je u ovom dijelu godine vidjeti Gospu od Škrpjela praznu, to je recimo mjesto gdje u isto vrijeme zna da se iskrca po 200-300 turista. Ja lično jos uvijek nisam imala ni jednu grupu, niti ijednu individualnu turu, što je slucaj kod većine vodiča. Kolege koje su imale ture kažu da je situacija na terenu tužna. Treba da istaknem i da sam u decembru već imala potvrđene skoro sve radne dane za sezonu, a onda je polako počelo da se otkazuje apsolutno sve", kaže naša sagovornica.

Posla ni približno kao ranije

Ona napominje da u prethodnom periodu, shodno situaciji, posla nije bilo ni približno kao ranije. Vodiči su iskoristili vrijeme za usavršavanje.

"Radili smo na sebi. Znanja nikad dosta, pa smo tako sa kolegama iz Asocijacije vodiča Crne Gore proveli jedan vikend u Plavu i Gusinju. To je dio naše zemlje koji je zbog udaljenosti nezgodan za organizovanje jednodnevnih izleta sa grupama, a sa druge strane netaknuti raj na zemlji koji bismo apsolutno preporučili individualcima i poveli ih tamo. NP Prokletije je i moja preporuka od srca za nase građane", navodi Grloman.

Obraćali su se nadležnim institucijama, međutim, odgovor je izostao.

"Slali smo dopis Privrednoj komori i MORT-u ukazujući na naš položaj, ali ništa. Vodiči koji su stalno zaposleni u agencijama su dobili pomoć oko 220€, što, složićete se nije dovoljno za život. Takvih vodiča mislim da ima maksimum 10%. Većina nas radi sezonski od aprila do kraja septembra, za nas nikakva pomoć nije predviđena."

Za usluge vodiča zainteresovani su najčešće stranci, a domaći turisti prirodno imaju afinitet prema drugim aktivnostima.

"Što se tiče domaćih turista, za mene oni nisu turisti već naši državljani koji su došli da se kupaju i većinski za usluge koje mi pružamo nisu zainteresovani. Obzirom na krizu, mislim da je jedino rješenje da se preusmjerimo na nešto drugo, ako u avgustu i septembru ne bude nikakvog posla, možemo slobodno licence da spremimo u fijoke i smišljamo šta da radimo", rekla je Grloman.

Crnogorska i evropska praksa

Turistički sektor država Evropske unije i te kako je pogođen okolnošću pandemije, međutim postoje mehanizmi minimalizacije gubitaka. Jedan od njih je svakako i preporuka da se, umjesto odlaska u inostranstvo, ljetuje kod kuće.

"Oni se u okviru EU međusobno guraju i podržavaju. Evropske zemlje su znatno veće, sa većim brojem stanovnika, pa taj "domaći" turista i može da pokaže interes za vodičem i određenim dijelovima svoje zemlje, a da to nije isključivo kupanje. Njihove granice su otvorene za državljane EU, a mi smo u svemu tome zanemareni. Iskreno, situacija za nas je zaista tragična. Posla će imati mali broj vodiča. Oslanjati se na domaće tržiste je teško jer vodiča ima mnogo, a stanovnika u Crnoj Gori malo. Onih koji sebi mogu da priušte neki izlet kroz Crnu Goru ili putovanje u region ima još manje", zaključila je ona.


M.S.