01-04-2016

Izlivanje građevinskog otpadnog taloga u gradskoj luci

Izlivanje građevinskog otpadnog taloga u gradskoj luci | Radio Televizija Budva

"Na poziv građana, članovi OO GP URA su se osvjedočili da se u zoni gradske luke, a nakon nedavne kiše, dogodio ozbiljni ekološki incident.

Riječ je o izlivanju velikih količina cementne vode, otpadnog građevinskog taloga, mulja i raznih oblika nečistoće, kako u more tako i u odvodne kanale od restorana Sunce do Velje vode.

Istovremeno, na ulici i ispred dječijeg vrtića formirala se velika cementna bara. U toku današnjeg dana, radnici su oslobađali kanale od čvrstog otpada, ali su se građevinski objekti u isto vrijeme drenirali, a velika količina cementne vode išla u more.

Televiziji Budva, kao javnom servisu građana, poslali smo i fotografije kanala i cementne mrlje u moru, koje potvrđuju naše navode. Pozivamo zato nadležne inspekcijske službe da rade svoj posao i vrše pojačani nadzor nad gradilištima u priobalnoj zoni, zbog očigledne opasnosti za čistoću mora, zaštitu morskog dna i biodiverziteta u moru.

Pojačani nadzor je naročito neophodan nakon većih kiša, jer svaka kiša ionako spira građevinski talog, koji ide u sadašnju neadekvatnu i osakaćenu atmosfersku kanalizacionu mrežu, čime se vrši njihovo dodatno začepljenje i onemogućava odvod kišnice. U ovom slučaju, po svoj prilici, došlo je do namjernog i direktnog odvođenja građevinskog taloga u more, a lako je zamisliti šta to znači kakve štete mogu nastati taloženjem cementa i ostalog otpada u zoni luke.

Zainteresovani građani su danas u jutarnjim časovima bili u prilici da u luci vide mrtve ribe, iako se to ne može sa sigurnošću pripisati izlivanju građevinskog mulja, već se možda radi o slučajnoj koincidenciji. Međutim, da se zbog toksičnosti i alergenskih svojstava građevinskog otpadnog mulja to u budućnosti ne bi dogodilo, još jednom pozivamo sve nadležne da hitno izađu na teren i reaguju zakonski predviđenim kaznama za odgovorna lica ili privredne subjekte. Podsjećamo izvođače građevinskih radova na jednu od temeljnih zakonskih odredbi po kojoj zagađivač plaća za ekološku štetu koju izazove.

Građani su svoj apel i fotografije poslali kao sarkastičnu najavu formiranja „mrtvog mora“ u budvanskom akvatorijumu. Nažalost, nije riječ o prvoaprilskoj šali već o nesankcionisanoj dugogodišnjoj praksi, koja degradira obalu i more, na štetu prirode, građana i ukupne privrede grada", navodi se u saopštenju OO GP URA.