21-06-2024

Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje

Anksioznost, razdražljivost, slabo pamćenje sve su to posljedice visokih temperatura.

Kako visoke temperature utiču na naše mentalno zdravlje | Radio Televizija Budva

ilustracija (Foto: Pixabay)

Sa toplotnim talasima koji zahvataju veći dio svijeta, mnogi od nas osjećaju ne samo zdravstvene probleme već i promjene u ponašanju.

Visoke temperature značajno utiču na naše zdravlje, posebno na naš mozak. Tokom vrelih dana, mozak se suočava sa raznim izazovima koji mogu negativno uticati na naše mentalno stanje i kognitivne funkcije. Povećanje temperature mozga može dovesti do neravnoteže neurotransmitera, što može uzrokovati razdražljivost, anksioznost i smanjenje koncentracije.

Takođe, ekstremne temperature mogu dovesti do dehidracije i gubitka elektrolita, što dalje može uticati na funkcije mozga kao što su pamćenje i donošenje odluka. Pored toga, visoke temperature mogu izazvati i fizičke simptome kao što su glavobolje, vrtoglavice i umor, što dodatno otežava svakodnevne aktivnosti.

Kako se sačuvati?
Da biste ublažili simptome toplotnog stresa i zaštitili svoje zdravlje tokom vrelih dana, važno je ostati dobro hidriran, boraviti u hladovini ili klimatizovanim prostorima koliko je god moguće, i izbjegavati naporne aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Tuširanje hladnom vodom ili korišćenje mokrih peškira takođe može pomoći da se tijelo rashladi.