09-05-2019

Kaludjerović: Rok za legalizaciju objekata najvjerovatnije će biti produžen

Načelnik službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Klauđerović kazao je za Polis da će po svemu sudeći rok za legalizaciju objekata biti produžen, čemu predhodi kašnjenje orto-foto snimka.

Kaludjerović: Rok za legalizaciju objekata najvjerovatnije će biti produžen | Radio Televizija Budva

"Orto-foto snimak je trebao da bude izrađen do sredine aprila 2018. godine, a budući da ga nema sve su prilike da će ovaj rok za bespravnu gradnju biti produžen prema najavama Ministarstva. Jer tim snimkom i njegovom objavom koju čeka cijela Crna Gora, sve opštine je bilo precizirano da sve što ne bude na snimku bude srušeno , a pošto vidimo da se gradi i po Budvi i po cijeloj Crnoj Gori, jasno je da će rok morati biti produžen" kazao je Klauđerović.

Prvi kvartal godine je završen, prema riječima Klauđerovića 2017. godina je bila rekordna, 2018. je bila u deficitu, a 2019. je između, bolja je od 2018, a opet malo je slabija od 2017.

"Naplaćeno je nekih tri miliona eura, od čega dva miliona i 200.000 od pravnih lica, a 800.000 od fizičkih lica, očekujemo još veću naplatu u narednom periodu po dinamici i saradnji sa Sekretarijatom za investicije očekujemo da će ono što je planirano budžetom Opštine Budva biti završeno mnogo prije nego što je predviđeno, predviđena je cifra od sedam miliona eura, ali mislim da ćemo uprkos svim nedaćama prebaciti tu cifruŽ" naveo je Klauđerović.

Kao služba i organ Opštine prate sve šta se događa na terenu opterećuje ih nekontrolisana gradnja pojedinih investitor.

"Opterećeni smo time što se događa sa nekotrolisanom gradnjom pojednih investitora, iako se Ministarstvo hvalilo da je sada inspekcija pod direktnom nadležnosti ministra, mi vidimo da svakoga dana ima sve više graditelja koji grade, a ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze prema Opštini, jedna od tih obaveza je i plaćanje naknade Opštini, koja jedan od njenih sonovinih prihoda" kazao je on.


On je dodao to da iz službe za obračun i naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prate sve što se dešava na terenu zajedno sa nadležnim službama.

"Pratimo ko je dobio saglasnost za gradnju i u skladu sa tim šaljemo dopise različite vrste i upućujemo inspekciju investitorima koji grade, a nijesu ispunili svoju zakonsku obavezu" zaključio je Kaluđerović.