26-04-2024

Kentera: Sveti Stefan u nezavidnoj situaciji, ne vjerujemo da će grad-hotel biti otvoren

U Mjesnoj zajednici Sveti Stefan nisu optimisti da će grad-hotel Sveti Stefan ove godine biti otvoren za turiste, a o nepovoljnoj situaciji u kojoj se biser Jadrana nalazi već nekoliko godina za Jutrom iz Budve govorila je potpredsjednica Savjeta tamošnje mjesne zajednice, Slobodanka Boba Kentera.


Foto: Lazar Gregović/Printscreen (YouTube/RTV Budva)

Ona je podsjetila da su nedavno uputili dopis svim važnim institucijama u Crnoj Gori, te da su odgovor dobili jedino od predsjednika države Jakova Milatovića.

"Međutim, ono što je Kabinet gospodina Milatovića napisao u odgovoru je da je to zaista urgentno pitanje i da svi treba da radimo na njegovom ostvarivanju. Takođe, sugerisano nam je da kao mjesna zajednice treba da se više fokusiramo na Opštinu Budva i Vladu Crne Gore. Ovim putem htjela bih da naglasim da je tačno to što gospodin Milatović kaže, međutim ingerencije mjesne zajednice su male kao što svi znamo. Ono što je bilo do nas mi smo uradili", istakla je Kentera.

Kazala je da je zadatak mjesne zajednice da identifikuje probleme koji se nalaze na njenoj teritoriji, te navela da smatra da su u MZ Sveti Stefan to i uradili.

"Ukazali smo na sve nepravilnosti koji se događaju na Svetom Stefanu i ne mogu da kažem da je naš zadatak obavljen jer ćemo, svakako, i dalje učestvovati u rješavanju tog problema. Ali, ključna poruka nas članova Mjesne zajednice jeste da je obaveza Vlade Crne Gore i zakupca Svetog Stefana da riješe ovaj problem", dodala je ona.

Potpredsjednica Savjeta te mjesne zajednice je naglasila da prilikom sklapanja ugovora između Vlade i investitora oni nisu imali nikakav uticaj.

"Ugovor je sklopljen između Vlade i zakupca i mi smatramo da je zadatak Vlade da taj problem i riješi. Mjesna zajednica ne može da utiče na način na koji će to oni da urade, jer mi zaista nemamo ni pravnu snagu da tako nešto radimo. Ali, na osnovu saznanja koja trenutno imamo, stekli su se uslovi da se raskine ugovor sa zakupcem jer on ne plaća zakup Crnoj Gori već duži niz godina. Hotel bi prema ugovoru trebalo da radi osam mjeseci godišnje, ali on je već tri godine zatvoren. Na našu veliku žalost, mi zaista ne vidimo mogućnost da se hotel otvori u ovom momentu", kazala je Kentera.

U MZ Sveti Stefan, kako je istakla, nisu optimisti da će grad-hotel uskoro biti otvoren.

"Kada je Sveti Stefan u pitanju, stvari trenutno stoje tako da je on u dosta nezavidnoj situaciji i treba mnogo vremena da bi se tako nešto radilo, a prevashodno treba volje. Mi koliko vidimo volje nema, tako da zaista ne vjerujemo da će hotel biti otvoren."

Prema njenim riječima, imidžu i značaju Svetog Stefana nanijeta je ogromna šteta.

"Ono što ja stalno naglašavam jeste da je šteta koje je izražena u materijalnim vrijednostima zaista nemjerljiva. Tu ne mogu da govorim o nekim milionima, jer zaista vidite da je šteta ogromna. Mene najviše brine šteta koja je nanijeta Svetom Stefanu u smislu da se unizila njegova vrijednost u svakom drugom pogledu. I sami znate koliko je Sveti Stefan u svijetu imao uticaja. Bivša Jugoslavija bila je prepoznata po Svetom Stefanu i Dubrovniku i mene najviše boli šteta koja je napravljena u tom pogledu", naglasila je sagovornica Jutrom iz Budve.

Kako je ocijenila, paradoksalno je to da je biser jadranske obale pretvoren u akcionarsko društvo.

"Ovo što se događa u Crnoj Gori zaista se može nazvati zemljom čuda. Jedan biser jadranske obale, vrijednost koju ima u tradiciji i samom izgledu, pretvoren je u akcionarsko društvo i uspostavljen je mehanizam da se akcije kupuju kao na berzi. Ne znam sa čim bih uporedila takvo nešto, to je zaista van svake pameti", dodala je ona.

Poručila je da očekuju reakciju nadležnih, a da se, ako do nje ne dođe, mogu dogoditi i radikalniji koraci.

"Mi smo na posljednjem našem okupljanju 24. marta na protestu poručili da ćemo se svim silama boriti protiv ove nepravde koja se nanosi Svetom Stefanu. I tada smo poslali još jednom poruku svim značajnijim institucijama u Crnoj Gori, a prije svega Vladi, da urade sve kako ne bi došlo do radikalizacije. Ali, u krajnjem slučaju, čekaćemo da prođu vaskršnji i prvomajski praznici, i ako ne odgovore na naše zahtjeve mi ćemo zaista morati da radikalizujemo sve to. Ako treba, u krajnjem slučaju, blokiraćemo cijelo mjesto, što zaista niko od nas ne želi. Vidimo situaciju, turistička situacija je na pomolu i gosti već dolaze. A situacija na Svetom Stefanu je takva kakva jeste, nije ništa urađeno ni u pripremi turističke sezone - Miločerski park izgleda zapušteno, zapuštene su i ulice, na Svetom Stefanu je sve zatvoreno... Zaista mi je žao, ali mi ćemo morati da radikalizujemo ovo sve", zaključila je Kentera.

M.S.