01-12-2022

Kolibri torta - poslastica sa mekanim korama i filom od krem sira koja je sedamdesetih godina osvojila svijet

Za Kolibri tortu neki kažu da je dobila naziv jer je tako ukusna, da vam dodje da zapjevate, a drugi pak govore da se tako zove zato što je fina kao nektar kojim se najmanje ptice na svijetu hrane.

Kolibri torta - poslastica sa mekanim korama i filom od krem sira koja je sedamdesetih godina osvojila svijet | Radio Televizija Budva

Foto: Stil kurir

Popularna torta porijeklom je sa Jamajke, iako se obično vjeruje da je nastala na tlu Amerike. Zapravo je recept za ovu nevjerovatnu poslasticu 1968. godine predstavljen Amerikancima, koji su poludjeli za raskošnom tortom od kora i sira i popularizovali je tokom sedamdesetih godina, onako kako je danas poznata širom svijeta.

Za nju je karakteristično što ima najmanje dvije do tri kore, u čijoj su osnovi orasi ili lješnici, a obavezni sastojci su gnječena banana, ananas i krem sir. Iako postoje mnoge varijante ove predivne poslastice, to su osnovna pravila bez kojih nema kvalitetne torte nazvane po najmanjoj ptici na svetu.

Sastojci:

Za koru:

450 g brašna
300 g šećera
1 kesica vanilin šećera
3 jajeta
250 ml ulja
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašičica cimeta
1 konzerva kompota od ananasa
3 zrele banane
150 g sjeckanih oraha

Za fil:

500 g krem sira
230 g omekšalog putera
300 g šećera u prahu
3 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrijte na 170 stepeni, a za to vrijeme pripremite kore. U jednoj činiji pomiješajte brašno sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet. U drugoj posudi umutite mikserom jaja, šećer, ulje i vanilu, pa umiješajte ananas i izgnječene banane.

Potom postepeno dodajte mješavinu suvih sastojaka, uz miješanje varjačom dok ne dobijete homogenu smjesu. Na kraju dodajte orahe i dobro promiješajte. Tijesto podijelite na tri dijela, pa pecite u podmazanom okruglom kalupu svaku koru po 20 minuta.

Pečene kore izvadite i ostavite da se hlade. Za fil izmiješajte i umutite sve sastojke i ređajte kora-fil-kora-fil-kora, pa premažite ostatkom fila cijelu tortu. Po želji ukrasite mljevenim ili seckanim orasima ili čokoladom.