26-01-2024

Kreativna Evropa: Objavljen poziv za promet književnih djela

Ministarstvo kulture i medija saopštilo je da je Evropska agencija za kulturu, obrazovanje i audiovizuelnu djelatnost (EACEA) objavila konkurs za promet književnih djela u okviru programa Kreativna Evropa, potprogram Kultura.


(Foto: MKM)

Kako su objasnili iz Ministarstva, kroz ovaj konkurs, Evropska unija podržava projekte prevođenja, objavljivanja, distribucije i promocije književnih djela.

Shodno tome, osnove teme poziva se odnose na:

-jačanje transnacionalne cirkulacije i raznolikosti djela evropske književnosti,
-pospješivanje prevođenja i promocije djela iz oblasti fikcije koja su napisana na nekom od manje korištenih jezika u cilju poboljšanja njihove dostupnosti na većim tržištima u Evropi i šire,
-pospješivanja kulture čitanja kod mladih ljudi,
-promocija i očuvanje profesije književnih prevodilaca,
-doprinos osnaživanju konkurentnosti u sektoru kroz saradnju između izdavačkih kuća.

“Poziv je namijenjen aplikantima koji su aktivni u sektoru izdavaštva i koji imaju status pravnog lica najmanje dvije godine prije roka za dostavljanje prijedloga projekata”, navodi se u saopštenju.

Projekti treba da se odnose na prevođenje, objavljivanje i promociju makar pet književnih djela koja zadovoljavaju sljedeće kriterijume:

-Djela fikcije, poput novela, kratkih priča, pozorišnih i radio drama, poezije, stripova, književnih djela za djecu i mlade,
-Djela moraju već biti objavljena,
-Autori djela koja se prevode moraju biti državljani, rezidenti ili prepoznati kao dio kulturne baštine neke od zemalja koje učestvuju u Programu,
-Djela ne smiju prethodno biti prevođena na ciljni jezik, osim ako ne postoji jasna potreba za novim prevodom.

Budžet predviđen pozivom je pet miliona eura, a maksimalno trajanje projekata je 36 mjeseci.

Aplikacije se dostavljaju elektronskim putem posredstvom portala FTOP „Funding&Tenders Portal“, a rok je 16. april 2024. godine u 17:00 časova.

(RTCG)