01-01-2021

MA putnicima duguje oko 300 hiljada eura

Kompanija Montenegro Airlines (MA) evidentirala je 5,08 hiljada prodatih obračunskih kupona za period od 26. decembra do 30. oktobra naredne godine, čija je vrijednost 301 hiljada eura, saopšteno je iz nacionalne avio-kompanije.

MA putnicima duguje oko 300 hiljada eura | Radio Televizija Budva

Foto: Montenegro Airlines/Facebook

Iz MA su rekli Pobjedi da dodatno imaju i veliki broj karata koje nijesu iskorišćene ove godine, kao i veliki broj vaučera.

Iz MA su objasnili da shodno regulativi i Zakonu o obligacionim odnosima putnici imaju pravo na povraćaj novca, a za letove koji su otkazani u rokovima kraćim od 14 dana i na naknadu dodatnih troškova koje su imali.

“Vrijednost te odštete u ovom trenutku ne možemo procijeniti. Kompanija MA na svojim računima kod poslovnih banaka nema sredstava koja bi mogla poslužiti za povraćaj novca putnicima”, kazali su iz MA.

Nacionalni avio-prevoznik je 26. decembra u cjelosti obustavio saobraćaj. Iz nacionalne avio-kompanije su u petak naveli da su se na taj korak odlučili zbog odluke Vlade da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne avio-kompanije.

Putnici koji su ranije kupili karte MA su nakon te odluke na crnogorskim i međunarodnim aerodromima bili prepušteni sami sebi.

Poreska uprava (PU) je u petak blokirala račun kompanije, samo dan nakon što je iz Vlade saopšteno da ne mogu da donese nijednu zakonitu odluku u korist MA, odnosno njegovog spašavanja.

PU je u petak blokadom žiro računa MA naplatila 3,18 miliona EUR, kojim su pokrivene poreske obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih radnika za 11 mjeseci, od novembra 2016. do septembra 2017. godine.

Iz PU je saopšteno da je po osnovu predmetne blokade ostao za sada nenaplaćen iznos od 12,08 miliona EUR.

U avio-kompaniji nemaju informaciju da li će Vlada kao vlasnik kompanije MA platiti odštetu putnicima, koji nijesu mogli da iskoriste svoje avio-karte.

“U slučaju pokretanja stečaja kompanije, putnici će kao i svi ostali povjerioci biti u mogućnosti da prijave svoje potraživanje”, rekli su iz MA.


Mina